ГЕРБ предлагат Росен Желязков за шеф на парламента

OFFNews 15 октомври 2022 в 18:56 4438 2

Архив

Снимка БТА/Атанас Жеков

Росен Желязков

Росен Желязков е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание, събщи Деница Сачева в предаването "Офанзива" на Нова Нюз.

Желязков, който е юрист по образование, е бивш транспортен министър на ГЕРБ. Бил е още главен секретар на Министерски съвет, както и секретар на Столична община от времето на Бойко Борисов.

Желязков беше и единственият обвиняем по аферата "Костинброд". От прокуратерата заявиха обвинение за неупражнен контрол върху печатницата за бюлетини "Мултипринт". През 2015 г. той беше оправдан от Софийския градски съд, а прокуратурата не протестира решението.

Изборът на председател на 48-НС ще е първият тест за евентуално бъдещо мнозинство в парламента. Това ще се случи още в първия ден на 48-ото Народно събрание - 19 октомври.

"Продължаваме промяната" вече обявиха, че няма да издигат собствен кандидат за председател и ще оставят тази номинация на първата по големина парламентарна група. Никола Минчев също заяви, че не желае да е председател.

От БСП също нямат намерение да издига председател на НС, но са взели решение отново за зам.-председател да предложат Кристиан Вигенин.

Не се очакват изненади и при ГЕРБ-СДС, ДБ, ДПС и "Възраждане". Очаква се те за зам.-председатели на НС да номинират отново Росица Кирова, Атанас Атанасов, Мукаддес Налбант и Цончо Ганев. Към момента все още не е ясна номинацията на "Български възход".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!