НС обсъжда създаването на комисия за полицейското насилие на протеста срещу БФС

ДПС и Възраждане гласуваха против

Ружа Райчева 24 ноември 2023 в 09:45 593 0

ако се спре хазартната реклама, потребителите остават лесна жертва на черния пазар

Снимка OFFNews/Архив

а

Парламентът обсъжда дали дa създаде временна комисия, която да разследва полицейското насилие срещу цивилни в нощта на протеста срещу "Български футболен съюз".  

Проекторешението е внесено от Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и е за проверка на "всички факти и обстоятелства, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР" срещу протестиращи във вечерта на протеста срещу "Български футболен съюз" на 16 ноември. 

От 188 гласували точката да влезе в дневния ред, "за" бяха 123, "против" - 65, въздържали се нямаше. Против гласуваха парламентарните групи на "Възраждане" и ДПС. От ДПС по-рано заявиха, че ако това се случи, от своя страна те ще поискат да се създаде анкетна комисия, която да проучи обстоятелствата около машинното гласуване и твърденията за натиск върху министъра на електронното управление Александър Йоловски. 

От "Възраждане" също искат такава комисия. 

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) 
Гроздан Караджов видя връзка между убийството на Алексей Петров и твърденията на вътрешния министър Калин Стоянов за натиск от страна на Кирил Петков в работата му. 

"До 17 август има човек (б.а. денят на убийството на Алексей Петров), има логистика, има срещи в МВР и има влияние в МВР, след това - не. Българското общество има право да знае как се случват нещата в едно от най-мощните силови министерства", каза Караджов. 

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че ГЕРБ са предложили тази комисия да мине през дневния ред, а не ПП-ДБ, защото ПП-ДБ ги е "страх от твърденията на Йоловски", че министърът е бил притискан от Кирил Петков и бившия министър на електронното управление Божидар Божанов в кои фирми да вложи 600 млн. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика