НС даде зелена светлина за ново ръководство на Сметната палата

Петчленен състав ще ръководи Палатата, според приетите днес промени в закона

Нели Чолашка 22 януари 2015 в 14:17 1737 3

Сметната палата ще се ръководи от петчленен състав, решиха депутатите при гласуването на второ четене на Закона за сметната палата.

Одитният орган ще се състои от петима членове – един председател, двама заместници и двама членове, които ще бъдат избирани от Народното събрание.

Първоначалният текст на внесения от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт проектозакон предвиждаше органът да стане тричленен - председател и двама зам.-председатели.

С новия закон изцяло се отмени колективното начало, въведено от БСП и ДПС в предишния мандат на парламента. Това ще позволи нова смяна на ръководството на Сметната палата, оглавявана сега от Лидия Руменова, съветник на Сергей Станишев от времето, когато той беше премиер.

Между първо и второ четене обаче са внесени поправки от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ, които предвиждат освен председател и двама заместници, да бъдат избрани и още двама членове на органа.

Председателят се избира от парламента, а заместниците му също от Народното събрание по негово предложение.

Един от членовете ще бъде избран от депутатите по предложение на Института на дипломираните експерт-счетоводители и един от Института на вътрешните одитори.

Заплатата на председателя ще е 90% от възнаграждението на председателя на парламента, а на заместниците му пък ще е 90 на сто от неговото.

Членовете ще взимат половината от заплатата на ръководителя на палатата.

В тази поправка Мая Манолова заподозря "модела на новата власт", който по думите й е коалиция 4+.

Според Манолова целта на извършените промени е смяна на състава на сегашната Сметна палата и назначаването на друг орган, обслужващ персонал на четворната коалиция.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че трети състав на Народното събрание „си прави недобри игрички с независимия главен одитор на страната". Главната цел тук е да се смени състава на Сметната палата, напомни той.

Заради многобройните изказвания днес по Закона за сметната полата депутатите не успяха да приключат с приемането му на второ четене и ще продължат утре.

БСП заплаши, че ще сезира Конституционния съд за новия закон заради нарушена мандатност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!