България дала нови доказателства срещу "Хизбула"

Юлиан Христов 21 юни 2013 в 14:19 1855 0

Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС

България разполага с нови доказателства за атентата в Бургас, които потвърждават връзката с ливанската шиитска групировка "Хизбула", съобщава израелският в. "The Times of Israel". 

Български представител в Европейския съюз е заявил в сряда, че следователите са разкрили, че агент на „Хизбула” притежава принтер, използван за изработването на фалшивите документи на атентаторите, които на 19 юли 2012 година взривиха автобус с израелски туристи. Тогава загинаха петима израелци и български шофьор.

Разкритието е било направено по време на среща на работна група, която има за задача да определи дали Европейският съюз ще включи „Хизбула” в черния си списък като терористична организация. Друг израелски вестник - Jewish Journal се позовава на дипломат, който заявява, че българското правителството е потвърдило подкрепата за единодушно решение за това дали ливанското движение да се постави в черния списък на терористичните организации. 

"България не е ревизирала своята позиция по връзката на „Хизбула” с атентата в Бургас", каза в парламента в петък пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Той трябваше да отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов за това каква е позицията на българското Външно министерство за атентата. След като депутатите от ГЕРБ напуснаха парламента Вигенин нямаше възможност да отговори в отреденото му в парламентарния контрол време. 

„Благодарение на усилията, които положих, сега България има много по-координирана с всички институции позиция, която беше представена на работната група на ЕС, която се занимава с този въпрос. Групата беше създадена по инициатива на Великобритания. Благодарение на тези усилия беше изпълнена и поисканата правна помощ от някои от страните, които не го бяха направили. Предстои този въпрос, ако Великобритания прецени, да го постави на по-високо политическо равнище. Работната група повече няма да се занимава с този въпрос”, обясни министърът, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали е вярна информацията в израелската преса, че България е дала нови доказателства, които дават основание да се включи "Хизбула" в списъка с терористични организации, Вигенин отговори: „Казах ви, че беше предоставена правна помощ, такава каквато беше забавена от някои от страните. Не мога да говоря по детайлите. В тази правна помощ очевидно се съдържа и допълнителна информация, която беше представена, но тъй като прокуратурата е тази, която се занимава конкретно с тези въпроси, тази информация не е и не може да стане публична. Не мога да кажа нищо повече по този въпрос."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews