Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ново 20: Има подкрепа за кабинет с мандат на ДБ, ПП се дърпат

Владимир Йончев 08 юли 2022 в 16:53 29151 4

Ако Продължаваме промяната приеме предложението, сегашният парламент може да излъчи правителство с третия мандат

Снимка БТА

Ако Продължаваме промяната приеме предложението, сегашният парламент може да излъчи правителство с третия мандат

Демократична България е уговорила необходимата парламентарна подкрепа за създаване на правителство с третия мандат, научи OFFNews.

Водени са преговори и сондажи и е осигурена подкрепа, която да надхърли необходимите 121 гласа. Това ще се случи при положение, че "Продължаваме промяната" се съгласи да участва в такова правителство, което за момента не изглежда сигурно. След последните социологически проучвания настроенията в ПП са за отиване на избори, тъй като във формацията са уверени, че ще имат по-голяма преднина, отколкото в настоящото Народно събрание.

Това далеч не е сигурно и има вероятност страната да влезе без излъчено от парламент правителство в най-напрегнатите месеци, в които от една страна има криза с войната в Украйна, а от друга страна се договаря Планът за възстановяване.

Тези обстоятелства са причината други формации да подкрепят идеята на ДБ да бъде формирано правителство в рамките на този парламент.

След броени минути се очаква Продължаваме промяната да върне мандата, от ГЕРБ обявиха, че няма да реализарат мандат и остава единствената възможност за съставяне на редовно правителство с третия мандат. В предишни случаи президентът възлагаше третия мандат на БСП, но сега очакванията са да бъде даден на Демократична България. Тези очаквания идват и откъм други формации, които не искат България да влиза в спирала от кризи.

По информация на OFFNews БСП и Има такъв народ ще застанат зад правителство с мандат на ДБ. ГЕРБ най-малкото няма да пречи и, дори да не участват, ще осигурят безпроблемното му минаване в парламента.

Името на бъдещия премиер не е обсъждано. Според водените разговори, ПП би трябвало да имат ключова роля и в този кабинет, стига да се съгласят изобщо да участват в него. Хоризонтът на това правителство е три месеца - времето, когато предстоят важни решения, които да бъдат взети от редовно правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

08.07 2022 в 17:27

ПП е най-голямата партия. Стига игрички. Като нямат подкрепа да се отива на избори, а не някакви итн-та дето не влизат да тропат на масата

1331

2

ваксиниран

08.07 2022 в 17:16

Ще ми е интересно - дано да не се дискредитират с в името на "стабилността".
 
X

Подкастът на OFFNews