Новият управител на БНБ официално ще встъпи в длъжност

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 07:49 1290 4

Новият управител на БНБ официално ще встъпи в длъжност

Снимка БГНЕС

Новият управител на БНБ Димитър Радев официално ще встъпи в длъжност. Очаква се още днес да внесе в парламента номинациите си за ръководителите на управленията "Банково", "Емисионно" и "Банков надзор". Радев има намерение да запази екипа на Иван Искров, но да направи рокади в ресорите на подуправителите.

След като положи клетва като управител на БНБ в парламента, новият гуверньор Димитър Радев още вчера заяви намерение да остави Калин Христов и Димитър Костов в Управителния съвет на Централната банка. Калин Христов, чийто мандат изтича през есента, ще запази и ресора си - управление "Емисионно". Димитър Костов ще поеме ключовия "Банков надзор", въпреки че в момента ръководи управление "Банково". Костов беше предложен и от Иван Искров за ръководител на банковия надзор, но управляващите от ГЕРБ спряха процедурата, защото не срещнаха подкрепа от другите политически сили. Изненада бе името на третия подуправител, който ще трябва да поеме управление "Банково", ако номинанцията на Костов този път бъде потвърдена от парламента. То ще се ръководи от Нина Стоянова, която в момента е главен юристконсулт в БНБ.

Номинациите трябва да бъдат гласувани в парламента, като банковите среди настояват съставът на Управителния съвет да е попълнен максимално бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 10:52

Целият избор беше фарс. Игнорираха много по-кадърни кандидати

15.07 2015 в 10:47

Дано ИЗборът му да е правилен, аз не съм много сигурна..

15.07 2015 в 08:56

Уж всички бяха виновни, Искров го отнесе а останалите в ръководството на БНБ ги разместиха! Да се чувстват неудобно на новите места! Така им се пада! Да се мъчат с тия ниски заплати.....

15.07 2015 в 08:11

Мустакът замина, наред е Георгиус. Колко демидж ще има там и на Черни връх не знаят.