Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нов живот за емблематични бургаски сгради обещава Димитър Николов

OFFNews - Бургас 23 октомври 2015 в 17:40 2573 0

Димитър Николов

В библиотека и музей на съвременното изкуство да се превърне бившето Немско училище в Бургас, обеща кметът Димитър Николов.

Масивната сграда е построена през 1935 г. като училище, което функционира до 1944 г. В края на Втората световна война е преустроена в болница. След 1989 г. сградата остава държавна собственост, но е неизползваема. В днешно време тя се руши и става обект и на вандалски посегателства.

Димитър Николов подчертава, че първите стъпки вече са направени преди 4 г., когато е придобита собствеността. Предстои тя да се превърне в съвременен и атрактивен комплекс - библиотека и музей на съвременното изкуство. Връзката между съществуваща сграда – библиотеката, и новопостроената – музеят, ще се осъществи чрез изграден атриум помежду им. В двора се предвиждат зелени площи с атрактивна растителност и малък амфитеатър за провеждане на събития.

Музеят за Съвременно изкуство, освен експозиционни площи, музейна библиотека, зала за образователни курсове и лекционна зала, ще включва зона с ателиета и работилници за млади автори, зона със симулантна зала, лаборатория и кабинети.

В библиотеката ще има детски отдел, читалня, хранилище, каталожна зала и малка зала за игри, информационен център, звукозаписно студио, дигитално студио и копирен център, отдел за заемане на книги за дома за възрастни, каталожна зала, методичен отдел, кинозала, отдел за комплектоване и обработка на фондовете, справочно-библиографски отдел и краезнание.
В сградата ще бъде обособена още многофункционалната зала за изложби, концерти и срещи, с прилежаща лятна градина. В проекта се предвижда подземен паркинг.

Културният дом на Нефтохимика също очаква своята нова визия. В програмата на Димитър Николов, който и на тези избори е фаворит за кметския пост, е заложено освен това, но и изграждане на частична надстройка в зоната около главния вход, където ще се обособят две нови многофункционални зали и обслужващи помещения към тях. Ще бъдат обособени зона за изобразителни и приложни изкуства; музикална зона с 5 зали и студия за звукозапис; зона за танци и спорт - подходяща за всички видове танци, бойни изкуства, йога; зона на ветераните на „Лукойл“, конферентна зала за провеждане на фестивали, семинари, изложби и др.

За старата „Магазия“ в пристанището, Димитър Николов обещава бъдеще на Морски културен и развлекателен център. Изградена през 1903 г., сградата на Магазия 1 е една от най-старите запазени постройки на територията на Пристанище Бургас. Предвижда се с ремонта, тя да поеме нови функции. Новият Морски център ще включва образователна, развлекателна, експозиционна част – многофункционални зали, кабинети, библиотека и др.; фоайе за пристигащи и заминаващи пътници от каботажно плаване; ресторант, кафене, детски център, магазини.

В програмата на Димитър Николов е предвиден и цялостен ремонт на пътя от новия вход за обществен достъп до Морска гара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!