Нов вариант на закона за КТБ

ОFFNews 18 юли 2014 в 09:13 8383 11

Напусналият Парламентарната група на Коалиция за България Георги Кадиев публикува нов вариант на закона за КТБ.

В личния блог на бившия червен депутат се казва, че това е последният вариант на Закон за преструктуриране на КТБ, който се разглежда в бюджетна комисия.

Това е вторият подобен проект на закон за КТБ, който се появава. Първият беше разпространен от "Протестна мрежа". Новият вариант на законопроекта също, както и първият, предвижда изплащане на всички вложения в КТБ заедно с тези над 100 хил. евро. Според закона парите трябва да бъдат изплатени до 6 месеца, като за целта трябва да бъдат отпуснати 2.2 млрд. лв. държавни пари. 

Георги Кадиев прави коментар на някои детайли от текстовете, които определя като "странни". 

1. В срок от 20 дни от влизане на закона в сила, квесторите ще направят оценка на капиталовата адекватност. Аз мислех, че вече я има? Те досега какво правят?

2. Списъкът с активите на КТБ се утвърждава от Управителния съвет на БНБ и министъра на финансите. А къде е управителят на БНБ? Или търсим колективна безотговорност?

3. Всички влогове се прехвърлят в Креди Агрикол, със структура, валута и условия към момента на прехвърлянето. Всички влогове се изплащат, макар и под различни условия. Тези до 100 000 евро до 30 дни, останалите до 6 месеца.

4. Държавата финансира това с капиталов трансфер от 2.2 млрд лева. За целта емитира ДЦК. Увеличаваме размера на максималния размер на дълга с тези 2.2 млрд лева. След това тези пари не са дължими обратно.

5. Правомощията на синдик се изпълняват от НАП?

6. Променя се Законът за БНБ, чл.20, ал. 3 и ал.4, с което се премахва самостоятелност и независимост на подуправителя по банков надзор.

7. Очевидно ще се върви към отнемане на лиценза на КТБ, защото в ЗКИ се създава специален чл. 151а, съгласно който ако отнемането на лиценза бъде отменено от съда, то “банката не възстановява дейността си, а се открива производство по ликвидация”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!