Quantcast

Нов вариант на закона за КТБ

ОFFNews Последна промяна на 18 юли 2014 в 09:13 7640 11

Напусналият Парламентарната група на Коалиция за България Георги Кадиев публикува нов вариант на закона за КТБ.

В личния блог на бившия червен депутат се казва, че това е последният вариант на Закон за преструктуриране на КТБ, който се разглежда в бюджетна комисия.

Това е вторият подобен проект на закон за КТБ, който се появава. Първият беше разпространен от "Протестна мрежа". Новият вариант на законопроекта също, както и първият, предвижда изплащане на всички вложения в КТБ заедно с тези над 100 хил. евро. Според закона парите трябва да бъдат изплатени до 6 месеца, като за целта трябва да бъдат отпуснати 2.2 млрд. лв. държавни пари. 

Георги Кадиев прави коментар на някои детайли от текстовете, които определя като "странни". 

1. В срок от 20 дни от влизане на закона в сила, квесторите ще направят оценка на капиталовата адекватност. Аз мислех, че вече я има? Те досега какво правят?

2. Списъкът с активите на КТБ се утвърждава от Управителния съвет на БНБ и министъра на финансите. А къде е управителят на БНБ? Или търсим колективна безотговорност?

3. Всички влогове се прехвърлят в Креди Агрикол, със структура, валута и условия към момента на прехвърлянето. Всички влогове се изплащат, макар и под различни условия. Тези до 100 000 евро до 30 дни, останалите до 6 месеца.

4. Държавата финансира това с капиталов трансфер от 2.2 млрд лева. За целта емитира ДЦК. Увеличаваме размера на максималния размер на дълга с тези 2.2 млрд лева. След това тези пари не са дължими обратно.

5. Правомощията на синдик се изпълняват от НАП?

6. Променя се Законът за БНБ, чл.20, ал. 3 и ал.4, с което се премахва самостоятелност и независимост на подуправителя по банков надзор.

7. Очевидно ще се върви към отнемане на лиценза на КТБ, защото в ЗКИ се създава специален чл. 151а, съгласно който ако отнемането на лиценза бъде отменено от съда, то “банката не възстановява дейността си, а се открива производство по ликвидация”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2014 в 13:12

Споко, и този номер няма да мине.
Справка: последните изявления на министър Чобанов.
Как не измислиха нещо по интелигентно, а не обикновено нарушаване на куп закони и неработещи процедури. Подхвърлянето на такива "проекти", според мен е за отклоняване на вниманието и успокояване на собствениците на негарантирани депозити. Мисля, че и те знаят, че няма да мине - няма време и няма кой /кворум от депутати, без интереси в КТБ/ за да бъде гласуван този "Закон". Да не говорим за последиците, ако все пак решат да си го гласуват. Тогава бедния български народ ще плаща не 5 а 10 милрд. лв. /обезщетения, присъдени от съд/.

18.07 2014 в 14:19

Чума да ги тресне всичките, може и спин. Колко пъти тия пари ще ги плащаме?

18.07 2014 в 13:57

от пръв поглед най-малко т.7 е противоконституционна. Сигурно и цялото ще падне, и те го знаят. Идеята е МАЛКО да подейства, само за кратко, само за една банка :) :)

Само че пропускат момента с президентското вето.

18.07 2014 в 12:28

Троев, списъка на НЕзамесените е по-къс.

18.07 2014 в 12:08

Кадиев да изнесе информация относно политиците, които са замеси в играта с КТБ, вместо да предоставя такъв план, защото това си е чист популизъм.

18.07 2014 в 12:07

Някой трябва да се погрижи за спестяванията на българските граждани.

18.07 2014 в 11:42

А кой казва че не е измислена машина на времето,ето че пак България допринася за създаването и,за сега машината ни връща само към 1997,но очакваме скоро да се подобри версията и да ни върне още по назад във времето,тъй като има пропуски в контролния блок не се предвижда машината да ни праща в бъдещето ...

18.07 2014 в 10:18

Зорът да се фалира КТБ е доста голям. Сериозно намирисва, ама много сериозно...

18.07 2014 в 10:13

Кадийка, на теб не ти ли е ясно, че НИКОЙ В БГ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА нещо като нормалност, справедливост, право, ред
ИНТЕРЕСУВА ГИ МУТРЕНСКАТА СХЕМА – КАК ДА ЗАГРАБЯТ ВЛАСТТА - ЯВНО меракът е бил и Е да ни спретнат банков ЦИРК, да ни набият в тъпите глави, че БГ трябва да се СПАСЯВА, И ДА ДОЙДАТ бг СПАСИТЕЛИТЕ. Главният кандидат за супер БГ спасител е Б. Банкянски, чак лигите му текат! Знаем мутренската схема – разбиват магазинчето, и на другия ден идват мутрите да те застраховат, т.е. “спасяват!”
КОЙ СА ПОРЪЧИТЕЛИТЕ, ОРГАНИЗАТОРИТЕ, ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ досети се!
Написах ЯСНО - ЦЯЛАТА схема КТБ е организирана “тЪпинг пойнт” БАНКОВА ПАНИКА с цел заграбване властта чрез “идване на СПАСИТЕЛИ-мутри-политици!
ПОДРЕТЕ ВСИЧКО И ЩЕ СВЕТНЕ хитряшката схема и ЗА КТБ и ЗА ПИБ!
От една година БГпроблемът е кой да e “БГ-СПАСИТЕЛ”, Навалица-мераци – то Боко, рИформатори, Протестърмрежи, то Барек, то ДПС, БСП-2, то АБВ, то тЪпинг пойнт, навалица-мноооого мерак, чак лигите им текат “БГ-СПАСИТЕЛИ” да стават!
Сриването на КТБ чрез банкова паника, изтегляне от 27май до 16-18юни на 860 млн от КТБ и пренасочването им в друга банка, изтегляне от БНБ на 57 млн по нареждане на Искров, БНБ-отказ на законно искане-КТБ за кредит при ЯВЕН ликвиден риск (банкова паника), после нова банкова паника вече към ПИБ, Местан 28май– мерак/избори, 11юни Консултсъвет – срок/избори/блокаж на правителство, ВСИЧКО е част от тЪпингпойнт схема- ЗАГОВОР за сриване на държавата и ОБЯВЯВАНЕ БАНКОВА ВАКАНЦИЯ, т.е. всички банки затварят, хората истерясват, пълен колапс на държавата, и т.н., и ИДВАТ «СПАСИТЕЛИТЕ»! Дори «викаха истерично» МВФ?!! (кой ли бе тоз истеричен спасител, а!??). Кои са СпасителиТЕ?!?!? е въпрос с неповишена трудност.
ИНАЧЕ КАЗАНО - след като не успяха с тъпани и вувузели, "разходки по жълти павета», окупация Парламент, вериги на Соф.университет, Цона, Иветка и всякаква паплач, НАКРАЯ НАЕХА консултанти - дадоха им «тЪпингПойнт-акъл» в една единствена точка - ФИНАНСОВ СРИВ... къде и как: ... умуваха, пак изчисляваха... и ЕВРИКА! – измислиха: банкова паника, първо КТБ, а после ПИБ.....
и ЗАДЕЙСТВАХА СХЕМАТА, първо: февр14 Протестърмрежа-доносКТБ, следва цепене Главпрокурор от ТV до ТV как лови бандюги в БНБ, повдигане на обвинения към подуправителя и блокаж на Банков надзор-БНБ. Все още НЕ Е ЯСНА РОЛЯТА на ИСКРОВ - дали той не е съдействал срещу подуправителя Банков надзор, много е вероятно..., на кого е слугувал с инфо и схеми на ПОЛИТИЦИ! и на кои политици!?!?.
НАЙ-ВАЖНОТО – защо БНБ отказва кредит по чл 33 от ЗаконаБНБ на КТБ при ЯВЕН ликвиден риск (банкова паника), - няма отговори. НЯМА ОТГОВОР и защо (данни на ББ) са дадени от БНБ 1 мрд подкрепа на «една банка», а на КТБ не са дадени.
Следва МВР Пикчърс - 4 патрулки с 10 полицая с по 2 пищака пред и в сградата на КТБ, и после хитра СТЪКМИСТИКА – «ама ние, МВР, бяхме за друго», ухаа! А Йовчев/ТV: «Няма риск за нацсигурност!», Каква нацсигурност, какви ПЕТ лева!!!
АЙДЕ БЕ - НАРОДЪТ ГЛУПАК
Народът не е ГЛУПАК, но ХИТРЯГИТЕ ГО бяха ИЗЧИСЛИЛИ, как ще ТРЪГНЕ по ОПАШКИ/КТБ, а готвещите се за БГСПАСИТЕЛИ – истерясваха за власт!
И схемата се приложи Не само за КТБ, веднага се приложи и за ПИБ, но там БНБ даде подкрепа-кредит по чл. 33 от Закона БНБ, а за КТБ нямаше такава подкрепа!
да не мислиш, че БНБ-Искров са ходили на опашки пред КТБ – всичко става по електронен път – имат си подпис, имат си интернет – теглят и това е – 57 млн
СЪЩО Е ДАДЕНА КОМАНДА всички държавни дружества и т.н. да изтеглят парите от КТБ – 860 млв лв, и тези тегления не са с опашки пред КТБ – пак електронен подпис, интернет, теглят и прехвърлят... А тези на опашките кучетата ги яли...
ГИГАНТСКА ПРЕСТЪПНА СХЕМА, в която КТБ е само мижав, но точно изчислен елемент - целта е сриване на държавата в битка за власт, лигите им течаха за власт...
И ГЛАВНО – идване на БГСПАСИТЕЛИТЕ – тържествено с фанфари, като застрахователите-мутри на сутринта след като през нощта те са разбили магазинчето!
А народа – кучетата го яли ...

18.07 2014 в 09:40

Късно е чадо, подстрижката мина.