КТБ прехвърлила 206-те милиона на фирмата на Цветан Василев "Бромак"

ОFFNews 17 юли 2014 в 10:25 22069 17

206-те милиона, изтеглени от КТБ преди затварянето на трезора, са отишли във фирмата на Цветан Василев "Бромак", която е мажоритарен собственик на банката с 50,66%.

Това обяви прокуратурата, която даде разяснения по трите основни направления на разследването за КТБ (виж по-долу).

Държавното обвинение работи по две версии за източването на парите - че това е станало в един ден точно преди затварянето на трезора; и че източването е започнало още в края на 2011 г. От прокуратурата уточняват, че втората версия е по-надеждна.

Според разследващите източването е ставало на порции през последните три години. Непосредствено преди затварянето на банката теглене на пари в брой в чували не е извършено, както се смяташе първоначално, а са съставяни фалшиви документи с цел прикриване пред квесторите на липсващите милиони.

Има данни, че изтеглените 206 милиона са отишли при дружеството на Цветан Василев "Бромак". За това е свидетелствала главната касиерка и е разпитан шефът на "Бромак" Иван Стойков, който обаче изненадващо не е привлечен като обвиняем.

От прокуратурата изрично посочват, че не са изземали оригинали документи от кредитни досиета от КТБ, а са ползвали само копия.

Към момента привлечени като обвиняеми са подуправителят на БНБ Цветан Гунев, шефът на УС на КТБ Орлин Русев, главният касиер Маргарита Петрова, Мария Димова – главен счетоводител и Борислава Тренева – зам.-главен счетоводител.

От съобщението става ясно, че двете производства - срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев и за източването на 206 млн. лева от КТБ - са обединени в едно разследване.

Първото направление на разследването е за длъжностни престъпления на служители от "Банков надзор" в БНБ, по което именно е привлечен Цветан Гунев. 

Озадачаващо от прокуратурата посочват, че досъдебното производство е образувано още през март - 27.03.2014 г., а Гунев е привлечен като обвиняем за престъпление по служба на 16.06. Той е обвинен в бездействие по служба за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й. 

Второто направление на разследването е за длъжностни присвоявания от служители на КТБ АД по повод подадения на 09.07.2014 г. сигнал за липса на около 206 милиона лева.

По този сигнал е работено по две основни версии: Изнасяне на парите (93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара) директно от трезора на банката; и присвояване на въпросната сума през периода от края на 2011 г. до 20.06.2014 г.

В подкрепа на първата версия към сигнала е бил приложен протокол-разписка с писмена резолюция „Да“ на председателя на УС и изпълнителен директор на КТБ АД Орлин Русев за предоставянето на тези суми на „Бромак“ ЕООД (мажоритарен акционер). Приложена е и декларация от главния касиер Маргарита Петрова, че управителят на „Бромак“ ЕООД Иван Стойков й е представил въпросния протокол, след което на същия са били предадени пакетирани в чували посочените по-горе суми. При първоначалните разпити като свидетел, както и при проведената очна ставка със Стойков, Маргарита Петрова поддържа изцяло тази версия, уточняват от прокуратурата.

Втората версия - за присвояване на 206-те милиона през периода от края на 2011 г. до 20.06.2014 г. - се подкрепя от множество свидетелски показания, заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката. Съобразно тежестта на наличните доказателства, прокуратурата възприе именно тази версия – за извършено длъжностно присвояване през продължителен период от време и привлече като обвиняеми за това престъпление лицата Орлин Русев, Маргарита Петрова, Мария Димова – главен счетоводител и Борислава Тренева – зам.-главен счетоводител, съобщават от държавното обвинение.

Установено е, че на 19.07.2014 г. теглене на пари в брой не е извършено, съставяни са документи с невярно съдържание и неистински документи, и са извършвани счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса в главната каса нa КТБ АД на суми в посочения по-горе размер (левова равностойност на 205 887 223 лева). 

Третото разследване е за „престъпления против стопанството“, извършени от служители на КТБ АД във връзка с констатациите на постъпилия на 11.07.2014 г. одит на банката. Разпитани са кредитополучатели.
По делото не са били изискани оригиналните кредитни досиета, а са приобщавани само копия.

На всички обвиняеми е наложено ограничение да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор. На свидетели и защитници е отправено предупреждение по чл. 198 НПК за неразгласяване на материалите по разследването без разрешение на прокурор.

Имущество

Съвместен екип от прокурори и представители на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще проверява имотното състояние на обвиняемите по разследването на КТБ за последните 10 години, съобщиха от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!