Кадиев: Гарантирането на всички депозити в КТБ е грешка

Александра Маркарян 16 юли 2014 в 08:42 10563 5

Георги Кадиев
Георги Кадиев

"Няма никаква нужда от специален закон, нито от гарантиране на депозитите над 100 хил. евро, нито от фалиране на КТБ. Къде са миноритарните акционери, защо никой не говори за тях. Те искат ли да оздравят КТБ или не? Там има достатъчно добри компании. Няма никаква нужда от паника", заяви Георги Кадиев в интервю за Нова тв.

"Решението за гарантиране на всички депозити е грешка, защото така трябва да гарантират парите и на всяка следваща банка. Така банките ще стават по-рискови, ще се изостри конкуренция на депозитите. Те ще знаят, че ако не могат да платят парите, държавата ще дойде и ще ги замести", обясни Кадиев.

Кадиев разкритикува остро поведението на БНБ в кризисната ситуация.

"Видя се, че БНБ не умее да управлява кризи. Поведението й показва и некомпетентност. А ако умее, а не иска, тези хора са за затвор. Направиха няколко поредни грешки, мълчаха една седмица за КТБ, после се ангажираха по съвсем друг начин с ПИБ – защо с едните така, а с другите иначе? Предложиха затвор за финансови анализи на банки – никога не съм виждал такова нещо, аз това работя. Говореха за „добри и лоши активи“ - няма такова понятие, има добри и лоши кредити, активите са депозитите на гражданите, как ги делиш?", възмути се той.

"Единствената сериозна функция на БНБ е банковият надзор. Как управата на БНБ казва: „Ами ние надзираваме дистанционно, от време на време“. Как четвъртата по големина банка се промушва през някаква мрежа и изчезват 3.5 милиарда", попита още Кадиев.

Той разкритикува и непоследователната позиция на политиците.

"Всеки ден има нова версия. Първо, парите се местят в „Креди Агрикол“ и банката се отваря на 21 юли. После това се промени. След това обявиха, че ще има специален закон, после - че няма да има. Вчера разбра, че са се разбрали да има специален закон. Учуден съм от поведението на ГЕРБ – ето я непоследователността. Дано колегите от БСП вземат решение срещу този закон", каза още той.

Кадиев коментира и предстоящата промяна на ръководството на БСП и евентуалната му номинация за лидер.

"Аз знам, че хората в БСП ме харесват и обикновените хора ме харесват, моят проблем е с партийната бюрокрация. Още не съм решил дали да се боря за лидерския пост в БСП, не защото ме е страх, а защото искам да усетя подкрепата на самата партия.

Кандидатът на Станишев Драгомир Стойнев не е бетониран за поста – хората узряха, че има нужда от промяна.

Като че ли се страхуват от мен. Аз влизам в битки, но не съм злопаметен, не съм интриант. Моята цел е наистина да променя нещо, а не да отмъстя на Станишев.

Важното е да има промяна в БСП, независимо кой ще бъде председател", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови