Нито ред за КТБ в доклада на финансовото разузнаване

ДАНС отчита висок риск от финансови транзакции на "Ислямска държава" през български банки

Юлиан Христов 08 юли 2015 в 20:10 2917 4

Кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) не е отразена в годишния доклад на Финансовото разузнаване при ДАНС за 2014 г.

Документът беше публикуван на официалната страница на контраразузнаването. Както и в доклада за 2013 г., така и в настоящия, за КТБ няма написан и ред. Смята се, че през 2013 година са станали най-сериозните действия и лоши практики в КТБ, установявани в момента, а през юни 2014 година банката затвори врати.

В доклада в телеграфен стил е направен отчет за извършените проверки и обучения, санкциите и тенденциите в сферата на прането на пари и транзакциите, свързани с тероризъм. 

В него се посочва още, че през 2014 г. до прокуратурата и МВР са изпратени общо 456 бр. случаи за съмнителни транзакции на стойност 1 996 123 808 евро, но не се посочва през кои банки са извършени те.

Висок остава и рискът за преминаване през българските банки на транзакции, свързани с терористични организации като "Ислямска държава". През 2014 година са засечени частични съвпадения на имена от забранителните списъци на ООН, ЕС и OFAC. В доклада се посочва, че рискът от терористични заплахи в световен мащаб се свързва най-вече с "Ислямска държава". Организацията се финансира от търговията с петрол, откупи, получени от заложници, от „такси” на местното население, както и продажба на ценности, които групировката е придобила във владение.

Това генерира значителен ресурс, с който организацията разполага и това се отчита от Финансовото разузнаване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови