Атанасова: Кордовска е разрешила да се изплатят парите на Костов от КТБ

OFFNews 13 май 2015 в 18:33 6606 9

десислава атанасова.
Десислава Атанасова

Подуправителката на БНБ Нели Кордовска е разрешила на синдиците да преобразуват привилегированите депозити в КТБ в стандартни, за да могат вложителите да получат парите си до гарантирания размер.

Това съобщи пред Би Ти Ви председателят на парламентарната комисия за разследване на КТБ Десислава Атанасова.

Сред възползвалите се от възможността да осребрят депозитите си, за които са получавали по-високи лихви от тези, които банката е давала на общо основание, е и бившият премиер Иван Костов.

Според депутатът има разминавания между указанията на управителя на БНБ Иван Искров, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Нели Кордовска, давани по едни и същи въпроси на квесторите. "Не знам каква е точната бройка на депозантите с поправени договори със съгласието на квесторите", допълни Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ прочете част от писмо на Иван Искров до квесторите, в което се казва, че гарантираните суми по преференциалните договори не трябва да бъдат изплащани като обикновените.

"Нели Кордовска обаче дава обратното указание и така дава зелена светлина за изплащане на парите на Иван Костов, например", посочва депутатът.

Бившият лидер на ДСБ като вложител е прекратил преференциалния си договор и е заплатил наказателна лихва, като по този начин влогът му се е превърнал в нормален, което е позволило да бъде изплатен от Фонда за гарантиране на влоговете.

Тя подчерта, че редица държавни институции са били с "широко затворени очи" спрямо случващото се в КТБ и не са реагирали по никакъв начин, въпреки притеснителните сигнали - един от които е бил понижаването на кредитния рейтинг на банката. БНБ, премиерът и финансовият министър не са сторили нищо.

„В доклада на ДАНС няма нито дума за КТБ. Не искам да коментирам, защото тези факти трябва да станат обект на разследване на други органи”, отбеляза депутатът.

По думите ѝ одиторската фирма, заверявала отчета на КТБ, е имала връзка с Цветан Василев, установени са съвместни пътувания в чужбина.

Атанасова изрази съмнение, че Цветан Василев е имал силите съвсем сам да разпростре влиянието си и да превърне КТБ от финансова институция в нещо друго, според нея той най-вероятно не е действал сам.

Тя даде информация, че Борисов е потвърдил подкрепата си за премахването на банковата тайна, което предстои да бъде гласувано идния вторник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!