Quantcast

Нинова: Саботаж на Бузлуджа. Г-н Борисов, ако сте Вие, това е недопустимо!

Кой се опитва да скрие гласа на опозицията? - пита лидерът на БСП

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2016 в 16:07 18650 28

Председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Подадохме сигнал до Главна прокуратура за това, което се случи вчера на Бузлуджа - ние и телевизията, с която имахме договор за пряко излъчване“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция днес в централата на партията.

Тя обясни, че от 10:30 до 11:00 часа телевизията е излъчвала пряко и без проблем всичко, което се случва на върха. В 11:00 часа, когато е започвала официалната част на събитието, сигналът е прекъснат.

Направихме всичко възможно да бъде прехвърлено прякото предаване през друга телевизия. Веднага след неговото започване и този сигнал беше прекъснат. Видяхме се принудени да използваме техниката на БНТ. 10 минути, след като те започнаха, беше изключена и сателитната връзка на БНТ, допълни Нинова.

По нейните думи на събитието е имало най-модерната и сериозна техника, както и изключително добри професионални екипи и инженери.

Смятаме - и така са определили от телевизията в жалбата си до прокуратурата - че това беше саботаж на Националния събор на БСП и левицата, подчерта Нинова.

По нейните думи не се знае кой е саботирал сигнала - тя очаква прокуратурата да направи своето разследване.

„Допускаме, че това може да бъде направено от хора с достатъчно възможности в държавата. Да изключиш на три телевизии сигналите и сателит, да прекъснеш пряко излъчване, го определяме като тежка цензура срещу опозицията“, каза още тя.

Според нея това е посегателство срещу свободата на словото.

„Г-н Борисов, ако сте Вие, това е недопустимо – да посегнете върху свободата на словото, срещу опозицията и най-голямото й национално събитие и показва само едно – притеснение от това, което щеше да се види на Бузлуджа“, коментира Нинова.

Тя обясни, че са проведени разговори с много инженери и техници и всички са казали, че за първи път им се случва подобно нещо.

„За първи път и в историята на БНТ се случва това. Искаме прокуратурата да каже кой се опитва да скрие гласа на опозицията“, категорична е Нинова.

Канал 3: Саботажът е резултат от нелоялна бизнес конкуренция

В събота Канал 3 обяви, че сезира прокуратурата:

"В сигнала си до прокуратурата Канал 3 изрази съмненията си, че саботажът на директното излъчване на събора на левицата е резултат от нелоялна бизнес конкуренция и засегнат икономически интерес от страна на друга фирма, настоявала да сключи договор за отразяване на събитието на Бузлуджа, но БСП избра за втора поредна година да се довери на професионализма на Канал 3" - твърди телевизията на сайта си.