Нинова призова за масови жалби срещу мобилните оператори

OFFNews 04 февруари 2024 в 14:01 1422 0

Нинова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Корнелия Нинова

Понеже искаме да живеем в правова европейска държава, ви призоваваме: да блокираме мобилните оператори в съда. Подавайте масово жалби в районните съдилища в цялата страна. Да изправим срещу ограбването и лобисткото правителство силата на правото и закона. Те са на наша страна.

Това се казва в позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова, след като трите мобилни оператори - Виваком, А1 и Йетел, обявиха, че ще индексират цените по договорите заради инфлацията. 

Червената лидерка обяснява, че Районният съд в Пловдив е обявил за нищожна клаузата за увеличение цените на мобилните услуги.

"Макар и само на първа инстанция, решението е показателно. Докато бях министър на икономиката и индустрията издадохме заповед, с която блокирахме поисканото тогава увеличение за две години. Съдът потвърди на две инстанции нашата заповед", допълва Нинова. 

Според нея министър-председателят Николай Денков и министърът на икономиката Богдан Богданов отказват правителството да предприеме мерки.

"На мое парламентарно питане премиерът защити мобилните оператори като каза, че това били нормални търговски отношения. Не, не са нормални. Това не е свободно договаряне а заробване на клиента. Не само ние, но и съдът потвърди, че става дума за неравноправни клаузи в договора", се посочва още в позицията на Корнелия Нинова. 

Тя припомня, че има и европейска директива, която казва, че всеки потребител може да се откаже от услугата, без да плаща неустойки.

"А в България ако се откажат трябва да плащат неустойка. Това е абсурд. И още нещо: цената се вдига автоматично с ръста на инфлацията, а заплати, пенсии, обезщетения никога не се увеличават автоматично. Не може да се разчита на сглобката да ни защити от произвола на монополисти и корпорации", заявява още лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика