Нинова: Инфлацията изяде увеличението, каним всички ПГ за бюджета

OFFNews 01 ноември 2022 в 15:34 1107 1

Нинова

Снимка БСП

Още днес ще отправим покани към парламентарните групи, заяви Корнелия Нинова

Каним всички парламентарни групи да постигнем съгласие какво между първо и второ четене да подобрим в бюджета. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Това увеличение, което направихме в редовното правителство, вече е изядено от инфлацията, обясни тя. 

Тя изрази притеснение от ситуацията около най-важния закон в страната – за бюджета. По нейните думи внесеното в парламента от служебния кабинет предложение да се удължи действието на Бюджет 2022 г. означава замразяване на доходите при увеличаващи се цени и това е неприемливо за българските социалисти.

„Нашата философия и политика е точно обратната – таван на някои цени и замразяването им и увеличаване на доходите, каза още Нинова. 

Нито една държава в Европа в момента не си позволява да замрази разходите за заплати, социалните разходи и подкрепата за икономиката при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага подобно решение в Европа, а и не само”, подчерта Корнелия Нинова. 

„Внесени са над 40 законопроекта вече – всяка парламентарна група си е внесла своите предложения. Служебният кабинет казва, че има риск да се получи предизборно наддаване в парламента и това да доведе до лош край. Първо, не е работа на служебния кабинет да прави тези оценки, но е наша работа и отговорност, на всички – лидери, ръководства и парламентарни групи, дали в този момент ще докажем, че парламентът е мястото, къде се обсъжда и приема бюджет и дали ще постигнем минимум съгласие между първо и второ четене да подкрепим народа си, без да рискуваме финансовата стабилност на страната си”, коментира лидерът на БСП.

„Още днес ще отправим покани към парламентарните групи. Помните, че преди две седмици поканихме групите на подобен разговор. Тогава част от колегите се отзоваха и постигнахме съгласие по някои въпроси, например - по минималната работна заплата. Разговаряхме по това да има понятие „енергийна бедност”. Не постигнахме съгласие за таван на цените, какъвто БСП искахме, но имахме разговор, в който поне минимум социален пакет може да бъде приет между първо и второ четене и да не оставяме хората през зимата в тежко положение”, каза още Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови