Нинова и Борисов на едно мнение: Не искат повече военни в Черно море

Юлиан Христов 21 февруари 2017 в 15:58 3534 1

Нинова и Борисов на едно мнение: Не искат флотилия в Черно море

Докато аз съм премиер, флотилия в Черно море няма да допусна. Това заяви на извънредна пресконференция експремиерът Бойко Борисов. Изказването му беше направено по повод решението за увеличаване на военното присъствие във водите на Черно море, което беше взето от министрите на отбраната на страните от НАТО. 

Малко преди изявлението на Борисов лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията ѝ е за това "Черно море да е зона за мир и сигурност".

Задочният диалог между двамата тръгна след извънредно изявления в централата на БЗНС, направено от бившия военен министър Николай Ненчев и бившият зам.-председател на комисията по отбрана Валентин Радев. На нея Радев изрази опасения, са създаване на "черноморски фронт" срещу Русия. В същото време от Министерството на отбраната отговориха, че договореностите на срещата на министрите на отбраната за увеличаване на военното присъствие в Черно море са продължение на поети ангажименти от кабинета "Борисов 2".

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ и БСП нямат разминаване по тази тема, но предпочетоха да заявят позициите си задочно.

"Мога само да поздравя служебното правителство, ако са направили това, което Министерството на отбраната днес каза, че са изпълнили нашите решения", коментира Борисов. Той обаче попита защо, след като БСП били на същото мнение, служебното правителство е поело други ангажименти. 

"Кое ни отличава по военната доктрина? Ако са потвърдили нашето решение за Черно море, поздравления. Ако са искали да падат санкциите, защо не го казаха на Европейския съвет?", попита Борисов по адрес на социалистите. 

„Президентът и върховен главнокомандващ беше в щаба на НАТО, ако там той заяви, че предишното правителство е взело грешно решение или новото на БСП не стои зад тези идеи при гласуването преди няколко дни това нямаше да се случи“, посочи още лидерът на ГЕРБ. 

Той дори призова социалистите да седнат в "нормална обстановка" да обсъдят тези въпроси. 

По-рано днес Нинова обвини правителството на ГЕРБ за разширяването на военното присъствие в Черно море. "България е член на ЕС и НАТО и ние не подлагаме под никакво съмнение този факт, но сме против това - България и Черно море да бъдат използвани, като плацдарм за провеждане на военни действия. Ние сме за това- Черно море да е зона за мир и сигурност”, заяви тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови