Нинова: БСП знае какво трябва да се направи за справяне с чумата по свинете

OFFNews 06 август 2019 в 17:44 4331 2

Проблемът с Африканската чума по свинете се разраства, нови и нови райони са обхванати от болестта, а прогнозите на експерти са, че до края на август цялата страна ще бъде засегната, заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя е категорична, че левицата знае какво трябва да се направи за справяне с Африканската чума по свинете.

БСП се е срещнала със специалисти, ветеринари, ловни дружинки, които са предложили мерки.

Социалистическата партия има конкретни предложения към управляващите: Министерският съвет да се събере и да определи един фонд от бюджетния излишък, от който да плати по пазарни цени на стопаните, чиито животни са избити; трябва да се централизира процесът и да стане държавна политика - да се направи среща с председателите на всички ловни дружинки, да се финансират от правителството обходи по ловните региони и редица други мерки, които те самите предлагат още през 2018 г.; среща със Съюза на ветеринарните лекари и сключване на рамков договор с тях.

Нинова подчерта, че в страната има над 2000 ветеринарни лекари, които в момента не се ползват - те са на частна практика и всеки сключва договори най-вече с големите свинеферми и не стъпват в малките региони.

От 4 години тези лекари нямат договор с Министерството на земеделието и храните, а са необходими със своята компетентност и експертиза, каза още лидерът на БСП.

Нинова акцентира, че има и по-дългосрочни и средносрочни мерки, които трябва да се планират още отсега: промени в наредбата за регистрация на домашните животни, която към момента е безкрайно сложна и бюрократична и затруднява хората; държавна политика за екарисажите, които са били унищожени от правителството на Борисов, поради което сега има риск от екологична катастрофа.

Трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които доведоха до това състояние, призова Нинова.

Според нея винаги, когато има такива събития и протести, започват манипулации и се използва мъката на хората за политически и партийни дивиденти:

"Нямаме никакво намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората. Нямат партиен цвят тези, които ще пострадат. Ще пострадаме всички българи."

По думите й ще пострада икономиката, ще се увеличи вносът и цените ще ударят по джоба всеки потребител: "Това социално напрежение, което ври и кипи в страната, изисква надпартийно съзнание и национално българско самосъзнание."

Не може цялата държава да ври и кипи от такъв сериозен проблем, да имаш механизмите в ръцете си да го решиш и единственото прессъобщение от правителствената пресслужба да бъде за среща на премиера с футболен клуб "Арда", коментира още Нинова.

Разбираемо е какво се случва - идват местни избори и Борисов сигурно взема пак кампанията на ръчно управление. И започва да раздава пари по места отсега, каза лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови