Нинова: Ако съдът защити телекомите, цените ще се увеличат с малко

Йорданка Веселинова 07 януари 2022 в 10:50 1302 1

Ако съдът отмени заповедта на икономическия министър Корнелия Нинова за забрана за увеличението на цените на мобилните услуги, то цената ще може да бъде вдигната само за 2021 г., а не за 2021 и 2022 г., както настояват операторите.

Това означава, че увеличението за крайните потребители ще е по-малко, увери Нинова днес в парламента.

От трибуната на НС тя обясни, че заповедта е в сила и в момента цените не могат да се вдигат. Както вчера тя коментира, "Теленор" и "А1" не могат да вдигат таксите засега, а "Виваком" - може. Причината е исканото от първите два оператора двойно увеличение на цените - за 2021 г. и за 2022 г. "Виваком" обаче не е засегнат от заповедта на министъра и ще могат да увеличат таксите, тъй като компанията иска индексация само за 2021 г.

"Политиката за потребителите е абсолютен приоритет на Министерството на икономиката на индустрията", заяви Нинова.

Според нея задържането на исканото от телекомите увеличение е първият успех на екипа ѝ по отношение на защитата на потребителите. Вторият успех е инициативата за законопроекта за колекторските фирми. По думите ѝ липсата на нормативна уредба в периода на кризи, когато разходите на хората се увеличават, представлява голям проблем. Тя обеща, че съвсем скоро законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание.

В първия работен ден за тази година стана ясно, че Нинова инициира експертен съвет на управляващата коалиция за Закон за колекторските фирми, като целта е да се регламентира колекторската дейност. 

Другите основни теми, с които ще се занимава Нинова, са проблемите с частните съдебни изпълнители, както и мерките срещу евентуалната спекула на пазара.

След края на парламентарния контрол Нинова поиска да направи изказване и засегна намаляващото население на страната, констатирано при последното преброяване на населението. Тя съобщи, че ще инициира спешно заседание на Националния съвет за демографията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!