Никой не отива на почивка в милитаризирано море, предстои тежък летен сезон

Хотелиерите, приютили украински бежанци, ще получават по 40 лв. на човек, заяви министърът на туризма Христо Проданов

Ружа Райчева 08 март 2022 в 16:08 3492 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Министърът на туризма Христо Проданов

След миналото тежко лято за българския туризъм сега браншът не е изправен пред по-добри перспективи за предстоящия летен сезон на българското Черноморие.

Това стана ясно от думите на министъра на туризма Христо Проданов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

"Резервациите вървяха доста добре допреди една седмица, когато се случи конфликтът в Украйна. Около 20% ще е по-силна туристическата година в сравнение с миналата. Не мога да прогнозирам какво ще се случи по-напред, надявам се Украйна да намери път от тази криза", заяви той. 

Вчера депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на комисията по туризъм Илин Димитров обяви, че се обсъжда туристическият данък за настанени бежанци от Украйна да отпадне. Той каза още, че бизнесът е подкрепил сумата за заплащане на всеки хотелиер, приютил бежанец, да е 40 лв. на човек на ден.

За бежанец ще се счита всеки украински гражданин, който е пристигнал в страната ни след 24 февруари - началото на войната в Украйна, която доведе до хуманитарната криза.

По думите на Проданов става дума за беззащитни хора – майки с деца. "Държавата желае да покрие тези приходи под формата на хуманитарната помощ, а не някой да печели от статута на украинците", каза той.

Министърът поясни, че правителството ще поеме ангажимент само към нуждаещите се, които нямат възможност да се справят сами. 

Очаква се мярката да бъде въведена в началото на следващата седмица. 

Как ще се справим без руските туристи? 

Според прогнозите от началото на 2022 г. е трябвало около 350-400 хиляди руснаци да летуват на нашето Черноморие, съобщи Проданов. Според него се очаква сериозен спад. "Българите си остават най-добрите туристи и се надявам да изберат българското Черноморие", заяви той.

Христо Проданов смята, че трябва да се заделят повече средства за реклама в други, съседни пазари като Северна Македония и Румъния:

"Предвиждаме интензивно засилване на отношенията ни с Румъния и Сърбия през следващия месец. В края на месеца ще отида на изложение в Белград, така че да призовем нашите съседи от Сърбия и Румъния да прекарат почивката си на нашето Черноморие."

Какво ще стане с руските имоти у нас? 

Министърът на туризма заяви, че собствеността на руснаците не попада под ударите на санкциите на ЕС.

"Мисля, че вчера е била издадена забрана за разпореждане с руско имущество в чужди държави. Докато траят тези санкции, с тези имоти нищо не може да се случи", каза Христо Проданов. 

Комисията завърши с пожелателни думи от Илин Димитров: "Три години нямаме нормален туристически сезон заради пандемията, а сега и войната. Да се надяваме това скоро да се промени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!