Туристическият данък за настанени бежанци от Украйна да отпадне, обсъжда властта

Има три варианта за отпускане на помощи, компенсациите ще са със задна дата в срок от 3 месеца

OFFNews 07 март 2022 в 10:13 1681 0

Да отпадане туристическият данък за бежанците от Украйна при регистрирането им като туристи, обсъжда властта. Вариантите за подпомагане включват поемането на пълен пансион в хотели или ведомствени почивни бази, компенсации само за подслон без изхранване, както и подпомагане на бежанци, настанени в домове на български граждани. 

Това заяви Илин Димитров, депутат от "Продължаваме промяната" и шеф на парламентарната комисия по туризъм, по БНТ. По думите ми до два дни мярката ще бъде обявена на сайта на Министерството на туризма. Компенсации ще действат със задна дата в срок от три месеца.

Бизнесът подкрепи сумата за заплащане на всеки хотелиер, който е приютил бежанец, да е 40 лева на човек на ден, имаше оферти от 10 до 180 лева, обясни Димитров. 

"Има организация, всеки хотел подава данни на страницата на Министерството на туризма, когато иска да участва. Мярката помага на 160 хиляди души, които работят в сектора пряко и на 250 хиляди, които работят непряко. Регламентът трябва да бъде ясен, стремежът е да няма злоупотреби. Приоритет е да се напълнят държавните бази и след това да се обърнем към бизнеса", допълни Илин Димитров.

90 на сто от бежанците са жени и деца, 10% са възрастни мъже, каза още депутатът. Основният град, който посреща бежанци, е Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!