Някой провокира изкуствено напрежение сред пилотите, смята Каракачанов

Последна промяна на 24 октомври 2017 в 14:12 4225 1

Проблемите на авиацията са от години, не от снощи, обясни военният министър

Някой изкуствено нагнетява напрежение сред военните пилоти. Това смята министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Пред журналисти в Горни Дъбник той отказа на пилотите в авиобаза Граф Игнатиево да летят заради лоши условия.

Според него проблемите на бойната авиация са неглижирани от години и не са се появили за един ден. 

"Това, което съществува в авиацията, е проблем, защото много години не е обръщано сериозно внимание. Проблемът не е от снощи, от 6 месеца или от година, уточни той. Много моля проблеми от болната глава да не се слагат на здравата, каза пред журналисти в Горни Дъбник.

Той обясни, че нов изтребител за авиацията ще бъде купен, а неговата амбиция била поддържането на старата техника и купуването на нова да вървят паралелно. 

Каракачанов каза, че е критично състоянието във всички видове въоръжени сили.

"И в сухопътните войски се ползват машини от времето, когато са купувани самолетите. Същото е състоянието и във флота, само че няма как това да бъде решено с магическа пръчка, след като 25 години не е правено нищо или почти нищо - няма как това да бъде решено за месец или два", каза вицепремиерът.

Той допълни, че има три проекта за модернизация - единият е за нова бронирана машина за пехотата, строителство на два кораба и за закупуване на нов изтребител. Това са неща, които ще струват на бюджета на България 3,5 милиарда и аз не искам тези неща да стават на бегом и след мен някой да установи, че има пропуски, нарушения или че са направени неизгодни сделки, бе категоричен Каракачанов.

"На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребителя, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема - няма да го решим. Нещата трябва да се движат паралелно - от една страна, поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за закупуване на нови изтребители. Това, което е правено 25 години, за мен е престъпление. Защо тогава не са поставили въпроса тези будни съвести", попита риторично вицепремиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1001

1

Севтопол

24.10 2017 в 17:26

След 89-та година оставиха всичко да се скапе, за да могат после и до сега да казват, че при бай Тошо всичко е било наред.