НФСБ и ВМРО са пак пред коалиция

OFFNews 21 януари 2021 в 10:55 2638 0

Снимка Архив/БТА

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза пред БНТ, че се водят разговори със сегашния си коалиционен партньор ВМРО за съвместно явяване на изборите.

"Ние сме в непрекъснат диалог с ВМРО, днес също ще имаме разговор с г-н Каракачанов. Подготвяме едно съвместно явяване, отворени сме като формати за други патриотични формации и партии и мисля, че с това ще се изчерпа евентуалната коалиция на патриотичните сили в България. За други коалиции трудно ми е да говоря. В момента имаме заявена една коалиция около Манолова, Отровното трио", каза Симеонов. 

Изборите щяха да доведат до урните повече хора, ако бяха през май, но подвластен на своите лични емоции и амбиции, президентът все едно грешно решение, каза Симеонов. Според него изборите в България са предопределени само от най-твърдите ядра основно на две партии.

“Изборите във Франция доведоха до урните около 35% от избирателите, в Румъния – 33%, а в България вероятно ще гласуват около 23% или по-малко”, прогнозира той.

Епидемията ще уплаши много хора, които няма да отидат и да рискуват, предрече Симеонов. Според него президентът е трябвало да обяви изборите на 28 май, но президентската институция “не можа да излезе от дребнавата си отмъстителност и желание за реванш от една страна, а от друга страна, за да не потвърди искането на ГЕРБ за избори на 28 март, измести датата с една седмица. За една седмица няма какво да се случи“.

„За мен правилното решение е изборите да бъдат отдалечени максимално от този етап на развитие на епидемията. Ако бяха на 28 май, щеше да има два фактора, които щяха да дадат по-голяма избирателна активност – по-голям брой ваксинирани и преболедували, както и по-топло време, което доказа, че вирусът се разпространява по-бавно и ограничено. Изборите щяха да доведат до урните повече хора, но подвластен на своите лични емоции и амбиции, президентът все едно грешно решение“, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!