Неясната интеграция на бежанци води до изолация и радикализъм, смята Радев

OFFNews 04 април 2017 в 14:35 2541 2

Неясната интеграция на бежанци води до изолация и радикализъм, смята Радев

Интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни. Това коментира президентът Румен Радев във връзка с отмененото от служебното правителство постановление за интеграцията на бежанци. 

На извънредно заседание в петък правителството отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета през 2016 г. В понеделник стана ясно, че отмяната е станала по настояване на президента Румен Радев.

Пред журналисти държавният глава заяви, че интеграцията на чужденци е "твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло". Той заяви, че интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

„Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулациите, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност“, коментира той, цитиран от "Фокус".

Държавният глава бе категоричен, че България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото. „Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция, за процесите на нейното протичане, да имаме единен, национален орган за координация и контрол на тези процеси, да имаме ясна представа за възможностите на нашата социална система“, обясни Румен Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови