Правителството отмени наредбата за бежанците (обновена)

OFFNews 31 март 2017 в 16:49 10252 3

Министерският съвет отмени наредбата за бежанците. 

На извънредно заседание правителството отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета през 2016 г. 

Съгласно наредбата България е поела ангажимент към ЕС общини да получат финансиране, за да интегрират бежанци, като ще трябва да им осигурят жилище, образование за децата, детски градини, работа на бежанците, получили статут. Нито една община обаче не е дала изявление и готовност да приеме мигранти.

"Взехме решение в 7-дневен срок да приемем нова наредба за интеграция на чужденците, получили международна закрила или убежище в България", каза министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

Според него работна група между МВР и Министерството на труда и социалната политика работи активно и ще бъде готова в средата на следващата седмица и ще бъде внесена в Министерски съвет.

"Сега действащата наредба наистина не е ефективна и създаваше много проблеми. Тъй като с нея са свързани и други нормативни актове, установихме, че всеки един нов акт затруднява по-нататъшната й промяна. Действията ни са напълно съгласувани с президента Румен Радев“, заяви Узунов.

Според социалния министър Гълъб Донев трябва да бъде разработен действащ механизъм за интеграция на чужденците, които са получили убежище или международна закрила.

"До момента нямаше координиращо звено на национално ниво, което да следи за всеки един етап от процеса на интеграция на чужденците. Имаше и някои пропуски, свързани с критериите за това до колко лицата изпълняват критериите са интеграцията“, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12014

3

ognian123

01.04 2017 в 14:38

Никога не е късно да станеш зарезил .Герджиков,беше един от малкото царски слуги(ДС обслужващи )който запази някакво достойнство.Премиер слуга е това на 74г е резил .