НАТО заседава извънредно заради Турция

OFFNews 27 юли 2015 в 11:15 4812 5

Снимка nato.int

НАТО ще заседава извънредно във вторник заради атентатите по границата между Турция и Сирия. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Северноатлантическият съвет на НАТО се събира по искане на Турция на основание Чл. 4 от Вашингтонския договор. Според него: 

Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.

Според следващите членове - 5 и 6, НАТО може да предприеме колективен отговор срещу агресор, който е посегнал срещу територията на една от държавите, членуващи в алианса, като в чл. 6 е посочено, че за такова нападение се смята конкретно нападението над територията на Турция. 

Очаква се на заседанието Анкара да докладва какви мерки е предприела спрямо Ирак и Сирия в отговор на атаките. В съобщението на кабинета на Столтенберг все още не е уточнено дали срещата ще е на ниво посланици или министри на отбраната.

Турция се позовава на Чл. 4 от Вашингтонския договор за трети път, за да поиска помощ от Алианса. Първият път е бил през 2003 г., а вторият през 2012 г. След заседанието през 2012, което беше свикано заради свален турски военен самолет от сирийската армия, НАТО разположи зенитно-ракетни системи "Пейтриът" по турско-сирийската граница.

Междувременно премиерът на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че страната му няма да изпрати войници на сирийска територия. Според него въздушните удари, които страната нанася на позиции на "Ислямска държава" в Сирия и кюрдски бойци в Ирак, могат да "променят играта". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews