Турция удари бази на ПКК и Ислямска държава в Ирак и Сирия

OFFNews 26 юли 2015 в 08:40 10752 14

Снимка Reuters

Турция извърши серия от въздушни удари и артилерийски обстрел срещу джихадисти от Ислямска държава в Сирия и позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, поставяйки в опасност крехкото примирие с турските кюрди.

Двете операции - срещу ИД и ПКК - дойдоха след седмица насилие в Турция, за което властите в страната обвиняват двете организации. Ударите бяха предшествани от атентат в най-кюрдския турски град Суруч, намиращ се близо до границата със Сирия, при който загинаха 32-ма души. Властите обявиха, че мъжът камикадзе - 20-годишен турски студент - е свързан с Ислямска държава.

След нападенията през цялата нощ министър-председателят Ахмет Давутоглу заяви, че те ще продължат и през деня.

Турски сухопътни сили, разположени по границата, обстрелваха цели, принадлежащи на двете групи.

Никой не трябва да се съмнява в нашата решимост. Ние няма да позволим Турция да бъде превърната в страна на беззаконие, заяви Давутоглу.

От кабинета на премиера обявиха, че при операцията в Северен Ирак са били ударени заслони и складове, в които е имало оръжие на ПКК и които се намират там, където е седалището на ръководството на ПКК.

При един от ударите е загинал и лидерът на политическата сила Йондер Аслан.

Кюрдските власти в Ирак осъдиха ударите на турската армия. 

Операциите предизвикаха и протести.

Десетки турски граждани излязоха по улиците в столицата Анкара. Полицията ги разпръсна с водни оръдия и сълзотворен газ. Местните медии съобщават за 30 арестувани.

Солидарност към кюрдите изразиха и в Париж – над 1500 души се събраха във френската столица, за да демонстрират подкрепата си за бомбардираните кюрди.

Германските политици отправиха остра критика към Турция. Експерти от Бундестага изразиха мнение, че турската атака срещу радикалната групировка „Ислямска държава“ е предлог, който властите използват, за да обосноват нападението си срещу кюрдите. 

„Изглежда, че турската политика се намира на грешен път“, заяви социалдемократът Нилс Анен. Той приветства решението на Анкара „най-накрая“ да се включи в борбата срещу екстремистите. „Същевременно обаче бомбардирането на позиции на ПКК показва, че приоритетите на Ердоган, както и преди – не са свързани с борбата срещу „Ислямска държава“, поясни германският политик.

В отговор на нападенията в Северен Ирак, ПКК обяви, че няма да спазва примирието с турските власти, обявено през 2013 г. В същото време кола бомба уби двама войници и рани четирила в Югоизточна турция, която е населявана предимно от кюрди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!