Найденов: Калина Илиева е ментор на семейството в ДФЗ. Овчаров: Те са хора на Станишев

OFFNews 14 юли 2014 в 18:42 7187 6

Виолета Александрова и Мирослав Николов, които управляваха близо година ДФЗ.

Бившите директор - Мирослав Николов, и зам.-директор - Виолета Александрова, на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), които живеят на семейни начала, са хора на назначената и уволнена от ГЕРБ шефка на фонда Калина Илиева.

Това обяви в интервю за bTV земеделският министър от кабинета "Борисов" Мирослав Найденов. Калина Илиева беше отстранена, след като стана ясно, че е представила фалшива диплома за завършено висше образование в Германия. Името й стана нарицателно за некомпетентни хора на държавни постове - Калинки.

"Николов е работил в екипа на Илиева и напусна заедно с нея. Има информация, че Калина Илиева се е срещала с двамата (семейството начело на ДФЗ) и им е ментор", обяви Найденов.

Той предупредил за това настоящият земеделски министър Димитър Греков.

"15 млрд. лева имаме да получаваме от ЕС - 10 директни и 5 за развитие на селското стопанство. Битката е за много милиарди, битка на лобитата. Ако ни спрат частично или пълно парите по двата фонда, това ще доведе до практическа ликвидация на земеделието", смята Найденов.

Румен Овчаров от БСП коментира също пред bTV, че БСП не носи отговорност за назначението на т.нар. "семейство" (в петък двамата дойдоха в парламента и влязоха в стаята на БСП).

"Личните номинации на председателя на БСП (Сергей Станишев) не трябва да се прехвърлят на цялата партия. Тези двамата никога не са били членове на БСП, даже единият е бил член на ГЕРБ. Те не са били номинирани от нито един орган на БСП, а са директо назначени по настояване на Станишев", уточни той. 

По думите му новоназначеният шеф на ДФЗ Атанас Добрев е член на БСП, членува в софийската организация, сестра му е депутат от БСП - Ваня Добрева, и БСП би трябвало да носи отговорност за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови