Парламентарният секретар на МЗХ оглави фонд „Земеделие“

Симона Костадинова 14 юли 2014 в 16:57 3760 2

Атанас Добрев

Досегашният парламентарен секретар на Министерството на земеделието и храните Атанас Добрев е новия шеф на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), реши Управителният съвет на фонда на днешното си заседание.

От съвета съобщават, че кандидатурата на Добрев е била съгласувана с премиера Пламен Орешарски. 

Добрев е бил назначен за парламентарен секретар на земеделското министерство преди година - на 11 юни 2013 г.

Министърът на земеделието проф. Димитър Греков, който поиска оставката на предишното ръководство на фонда, заяви, че според него новият изпълнителен директор на ДФЗ е квалифициран и доказан кадър.

„От днес най-голямата финансово-кредитна институция в сектора на селското стопанство е оглавена от доказан професионалист. Убеден съм, че той достойно ще отговори на очакванията на българските земеделски производители“, заяви земеделският министър.

Греков изрази увереността си, че максимално бързо ще бъдат подписани всички одобрени близо 2500 проекта, които по думите му бившето ръководство е забавило.

„Това ще ми даде и моралното удовлетворение за добре свършена работа, за да си тръгна от поста с гордо вдигната глава. Защото оценката за управление на един или друг политик или министър я пишат тези, за които е работил“, каза още той.

Бившият изпълнителен директор на ДФЗ Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова не бяха допуснати в Министерството на земеделието, докато течеше заседанието на УС на фонда, по време на което бе избрноа новото му ръководство.

Николов обясни, че е бил спрян от охраната, а служители от „Човешки ресурси” му връчили заповед за освобождаване и прекратяване на трудовите правоотношения.

„В заповедта на УС на ДФЗ е описано, че трябва да има протокол въз основа на взето решение от този съвет. Оказва се, че или няма протокол, или не може да бъде предоставен, а той е част от заповедта, на която се позовават мотивите. Не съм видял протокол. Аз подписах тази заповед – въпросът е, че правното основание, върху което тя е издадена, е протокол, който липсва. Подписах единствено, че тази заповед ми е връчена сега", каза Николов.

Новият шеф на ДФЗ Атанас Добрев е заемал различни длъжности във фонда в продължение на близо 6 години. От 2007 до 2008 г. е заемал длъжността съветник на председателя на Държавната агенция по горите. През 2008 и 2009 г. е бил изпълнителен директор на Национален фонд "Българска гора". От 2009 до 2013 г. работи в частния сектор в сферата на земеделието. От 11 юни 2013 г. е назначен за парламентарен секретар в Министерство на земеделието и храните. 

Добрев е завършил магистратура в специалност "Стопанско управление" във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий". Владее английски и руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!