Надлъгване и пазарлъци за турския език в предизборните кампании

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2014 в 19:20 3475 7

Повече от час парламентът отдели на темата дали българският да е задължителен за предизборните кампании на партиите. В крайна сметка, чрез надлъгвания и пазарлъци, депутатите оставиха този въпрос за утре.

От ДПС отново се опитаха да прокарат идеята да се разреши агитация на майчин език с мотива, че сме част от ЕС.

Те предложиха текст: "В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигуравя превод на български език".

Това е първа крачка към официализирането на термина "майчин език", обяви Павел Шопов от "Атака". Той призова колегите си от БСП и ГЕРБ да не подкрепят предложението на ДПС срещу никакви пазарлъци.

"Става дума за отдавнашни практики на ДПС да въведат в предизборната агитация и кампания понятието за тях т.нар. "майчин език". Призовавам всички национално отговорни партии да не посягат по никакъв начин, в името на нищо, на каквото и да е разбирателство, на каквато и да е цена, при никакъв пазарлък – на неща, които са изконни, изначални и никой няма да им прости", апелира Шопов.

Мустафа Карадайъ напомни, че България е член на Европейския съюз и движението на хора в съюза е свободно. С този текст не се отрича, че официалният език е български. Съпартиецът му Янко Янков подчерта, че целта на ДПС е не да отрече българския, а да осигури превод, когато на кампаниите гостуват официални гости от чужбина. 

В Република България официалният език е българският и на когото не му харусва, да тръгва към Анадола, отговори му младата надежда на "Атака" Димитър Димов.  

Срещу това изказване скочиха и Карадайъ, и Димитър Цонев от ДПС, които обявиха, че никой не може да приканва български граждани да напуснат държавата. Той изтъкна, че предложението на ДПС е съобразено с препоръките на Венецианската комисия.

"Никой не оспорва, че официален език е българският. Чухме опит да се анулира договорът с Европейския съюз. Аз съм се родил в моята си родина и ще бъда тук. Ако на някой не му харесва, да си намери по-добро място. Аз ще си живея в моята си родина", каза Крадайъ.

Цонев пък подчерта, че всеки български гражданин има право да е патриот, независимо от етническия си произход.

Изказвания от депутати от БСП по този въпрос нямаше. В хода на дискусиите между ГЕРБ и ДПС мимоходим се включи само председателят на парламента Михаил Миков. Той "удари едно рамо" на ДПС, като попита на какъв език ще говорят гостите от Европа, които дойдат в България и се включат в кампанията за евроизборите.

В крайна сметка по предложение на "Коалиция за България" дебатите по темата бяха прекратени. В знак на протест от ДПС поискаха 30-минутна почивка, която допълнително изнерви депутатите в късния час. Паузата обаче даде шанс на председателя на "Атака" Волен Сидеров и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цвтанов да се появат за важното гласуване.

Двете парламентарни групи се разбраха и не влязоха в залата след почивката. С аргумента, че предстоящото гласуване е твътде важно и не бива да се гласува при празна зала, Йордан Цонев предложи прекратяване на заседанието и повечето от присъстващите депутати на ДПС и КБ го подкрепиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2014 в 17:45

В България е редно да се говори на български. Всички останали езици, могат да се ползват за комуникация вкъщи. Има достатъчно малцинства в България, но никой освен ДПС не предявява подобни безумни претенции - новини на майчин език, училища за имами, джамии, медии на турски... какво още?
Не мразя турците, имам достатъчно приятели, но никой не си е позволил да говори пред мен на турски. Щом си гражданин на една държава, спазваш законите на тази държава. И щом езикът е български ще говори на български. Нима в Германия като започват за стават мнозинство, са им предложили да им се говори на турски по институциите или магазините? Едва ли.... По скоро ще ги изхвърлят навън.
А само се замислете, че дори чуждестранните посланици в страната ни научават езика ни и се старят при официални събития да говорят на български.
Срам ме е от тези депутати, които дори си помислят да подкрепят подобни идиотски предложения. Има преводачи, да превеждат по предизборните кампании на тези, които живеят в България, а не могат да разберат какво им се говори. Безумие!!!
Не съм гласувала на последните избори, макар че може би съм симпатизирала, ноооо... Това, което се опитват да направят от БСП е да закопаят българската държава и това не им прави чест.
Предлагам им политическо харакири или политическо сепуко – да си изберат сами. Второто е по-достойно.

14.02 2014 в 08:56

Управлява този, който избере тълпата.А, тя избира този, който й отговаря на въпроса "ЗАЩО".

14.02 2014 в 00:55

Това искане е първа стъпка към намерението турският да стане втори официален език в България.Българи, събудете се, осъзнайте се! Кой ни управлява? Кой???

13.02 2014 в 22:38

Всички българи които са сложили фес и са се продали на ДПС е хубаво да си натискат парцала.Тук е МАЙКА БЪЛГАРИЯ и е от ясно по ясно на какъв език ще се говори.Не знам защо трябва да се дебатира изобщо този въпрос.Като сме пълноправни членове на ЕС,защо не се говори в европейските страни на БГ,а всеки иска да му говориш на неговия език/така си е редно/.Така че да оставим Европа и да си държим на нас.Не мога да разбера хора като г-н Карадайа,като се чувства БГ,защо изобщо взима участие в дебата.В Турция майчин език е турски-който не му изнася-гидилим!

13.02 2014 в 21:44

Ще споделя с Вас мое преживяване от вчера, в центъра на Пловдив. Имах работа в Инспектората по образование, който е на 20 метра от Римския стадион. Точно срещу вратата на образователната институция, погледът ми беше привлечен от огромни червени табели на чужд език. Първоначално на разпознах турския. Попитах униформен човек, който стоеше пред вратата, какво пази. Това е банка - отвърна. А какъв е езикът - Турски, отговори и явно се притесни!! Табелката на българския образователен инспекторат е 30/20 см, тази на турската банка 3/1 метра, ярко червено!!! КВО СТАВА СЕГА?????

13.02 2014 в 20:29

По думите на г-н Карадайъ, се е родил в България. България е неговата РОДИНА!
Ако това е вярно, г-н Карадайъ, ще говорите на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!
Личи си, обаче, че г-н Миков не счита България за своя РОДИНА! На какъв език щели да говорят гостите от Европа?!
НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!!!!!! АКО ТРЯБВА ЩЕ ГО НАУЧАТ!
НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЛИ ЩЕ ГОВОРЯТ? НА ТУРСКИ?!
Румънските туристи - дошли в България на почивка "ворбескат" си на своя език. И се сърдят, когато не им отговориш на румънски!
НЕКА ЧУЖДЕНЦИТЕ, КОИТО ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ, ДА НАУЧАТ ПОНЕ МАЛКО ОТ ЕЗИКА!!!!

13.02 2014 в 20:18

Мдааааа,
явно е кофти манаф да те нагази. Всичко знаеш, всичко разбираш, ма само едното квичене ти остава.
Златен пръст...
Хахахахахахахахахахаха