Надежда Нейнски: При ОДС България беше по-уважавана в Европа, въпреки че още не бяхме член на ЕС

OFFNews 05 април 2014 в 14:48 5201 14

Пресконференция на "Синьо единство" във Варна.

"Без да е член на Европейския съюз, по време на управлението на ОДС, България беше по–уважавана в Европа, отколкото е днес. Тогава на нас се гледаше с доверие. Ние извоювахме равен старт за преговори, свалихме визите и това се случи, благодарение на авторитета на дясното правителство." Това заяви днес на пресконференция във Варна водачът на Европейската листа на "Синьо единство" Надежда Нейнски.

Тя подчерта, че България е изпълнила техническите критерии за влизане в Шенген, но именно липсата на доверие я изолира от трансграничното споразумение.

"Щом се поставяме в ЕС като молители, ще бъдем третирани като молители. Ако се възприемаме като партньори, ще ни приемат за партньори", допълни Нейнски.

Твърденията за опасност от спиране на европейски фондове тя определи като "своеобразна оценка за цялото политическо статукво в България през последните 8 години".

"Когато Кунева и Сакскобурготски подписаха за членството ни в Европейския съюз, това се случи с мониторинг. Този мониторинг продължи и по времето на Станишев, и по времето на Борисов. Днес Европейският парламент казва, че в България нищо не се е променило. България се нуждае от сериозен политически дебат – не от ядене на кайсии, не от пиене на кафета, не от игра на футбол, а от сериозна политическа дискусия", каза още Нейнски.

Относно отцепването от "Реформаторския блок" Надежда Нейски заяви, че "Синьо единство" са "пазители на скрижалите на десницата", а реформаторите са избрали центристка позиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!