На първо четене: Депутатите отменят забраната за къмпингуване

ОFFNews 07 април 2016 в 14:01 1995 0

Депутатите приеха на първо четене да се отмени забраната за къмпингуване на плажа. Това се предвижда в промени на Закона за черноморското крайбрежие, внесени от ГЕРБ.

Забраната беше въведена само преди месец по предложение на РБ и ГЕРБ и предизвика вълна от протести, след които премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да отменят скандалната забрана.

С приетото днес решение се връща предишното положение, при което в закона няма разписани правила за къмпингуващите на плажа. Това обаче ще продължи само докато не се приемат промените в Закон за туризма, които ще въведат определен ред за къмпингуването извън опредените за това места, които ще важат и за плажната ивица. 

Припомняме, че и в Закона за туризма се предвиждаше пълна забрана за къмпингуването. Тя отпадна отново заради протестите и удължи общественото обсъждане по поправките, които да регулират къде и как точно да има диво къмпингуване, беше удължен с 3 месеца. Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче обеща на протестиращите в закона да няма пълна забрана.

"Излязоха 20 души с палатки на "Орлов мост" и вашият ръководител реши, че това е достатъчно, за да отмени забраната. Така ще има хаос, с какъвто сте свикнали и в какъвто се чувствате най-добре", каза по време на дебатите в зала Таско Ерменков от БСП.

Той подчерта, че вчера над 100 майки на деца с увреждания са протестирали пред парламента, но управляващото мнозинство не се е впечатлило с това.

Основен вносител на забраната беше зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски, подписал се беше и друг реформатор - Костадин Марков. Под нея бяха и подписите на депутатите от ГЕРБ и членове на регионалната комисия към парламента Ирена Коцева, Александър Ненков, Добромир Проданов, Петя Аврамова, Румен Иванов. Забраната е подкрепена и от зам.-председателя на парламентарната им група Цвета Караянчева, както и от друга депутатка от партията на Борисов - Силвия Хубенова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови