На какви тестове за COVID-19 ще разчита държавата и колко ще ни струват

OFFNews 27 март 2020 в 14:07 9852 1

Три вида тестове за коронавирус могат да се използват в България на различен етап от епидемията, съобщи на брифинг в Министерския съвет началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

PCR тест

Мутафчийски акцентира, че единственият достоверен начин за установяване на COVID-19 е с PCR тест, който изисква добре обучен персонал.

В България, при пълен капацитет на лабораториите, може да се тестват 1000-1200 случая дневно, тоест около 30 000 теста месечно.

Цената - 930 000 лева на месец. България е поръчала към Европейската комисия 600 000 PCR теста.

Имунохроматографски метод

Вторият начин за установяване на COVID-19 е имунохроматографски метод - на базата на антиген, който го има на повърхността на вируса.

Взима се носогърлен секрет. Идентифицирането става за около 5 минути, с портативен апарат.

Този метод в момента се прилага на две места в България, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, обясни Мутафчийски и съобщи, че вече е направена поръчка за 40 машини.

Според него достоверността при тези тестове е около 70%, но методът става все по-надежден.

Предвиждаме да могат да се правят до от 5000 до 20 000 дневно от тези тестове. На месечна база - около 300 000 теста, които ще струват 10 милиона лева, каза началникът на Националния оперативен щаб.

Бързите тестове

Мутафчийски акцентира, че чак когато епидемията е достигнала своя връх, започват анти-тяло базираните тестове, тоест бързите тестове.

С тях може да се установи колко души са заболели, без дори да разберат, и все пак са придобили имунитет.

Това се предвижда да бъде правено в широки граници - от 20 000 до 40 000 на ден, каза началникът на Националния оперативен щаб.

Цената - 10 милиона лева на месец.

Колко ще ни струва?

Около 20 милиона месечно за прилагането на трите вида тестове.

Според Мутафчийски първият вид тест е важен, защото има безспорен и достоверен резултат. Вторият вид тестове също е важен, защото открива новозаболели и става бързо - предвижда се да бъде правен в рискови групи. Третият тип тестове - бързи тестове, са важни, но за след втората половина на епидемията, за да дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет. Това ще даде основата, за да се освобождават мерките една по една и за съживяване на обществения живот и икономиката.

Тестовете, които към момента сме поръчали към Европейската комисия, са два вида. Единият е на основата на рибонуклеинова киселина - 600 000 бройки, другият е за още 400 000 бързи тестове, съобщи премиерът Бойко Борисов на днешния брифинг в Министерския съвет.

Ще се опитаме да поръчаме още 500 000 теста в тази обществена поръчка на ЕК, но ако не успеем, ще търсим начин да ги доставим, добави премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

27.03 2020 в 15:57

Според мен, сме за третия тип тестове, защото втория грип тази "зима" може би беше с корона ;–).
Ако го направим, ще може да се спаси нещо от икономиката.