На десетия час дебати: Напрежение в пленарната зала, но не заради бюджета на ДОО (обновена)

OFFNews 27 ноември 2018 в 23:13 3761 0

За над час дебати по бюджета за догодина на Държавното обществено осигуряване (ДОО) депутатите приеха само заглавието на документа. Заседанието на народните представители продължава вече 10 часа и ще продължи до окончателното приемане на бюджета на общественото осигуряване. 

Стигна се до спор между социалисти и председателя на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева, но не за съдържанието на бюджета. От левицата възразиха, че Караянчева иска да се премине към гласуването на заглавието на бюджета и не им се дава думата.

Десетина социалисти дори решиха да останат прави, излязоха на трибуната и настояха да им се даде възможност за изказване. "Дадохме думата на двама народни представители. След това обявих, че ще се гласува. Успокойте се и заемете местата си", каза Караянчева на правите депутати от левицата.

"Няма да заемем местата си. Вместо да дадете думата, ето какво получавате. Това е благодарността към допуска ви. Не знам какво трябва да се случи, за да дадете на опозицията думата“, отговори Георги Свиленски.

След това Караянчева предложи депутатите вече да се записват за изказване и тя да ги вика по списък. "Представяме ви списък с желаещите да се изкажат. Цялата ни парламентарна група ще се изказва за всеки член от закона", заплаши след това социалистът Драгомир Стойнев.

В крайна сметка депутатите гласуваха заглавието на законопроекта, а веднага след това от БСП поискаха прегласуване. След второто гласуване депутатът от левицата Таско Ерменков дори поиска да се изкаже защо е гласувал против заглавието на проекта. "Защото този бюджет не е нито държавен, нито обществен", мотивира се Ерменков.

След станалото Караянчева наистина започна да изрежда по азбучен ред имената на депутатите от БСП, защото са записани за изказване по всяка точка. Николай Александров от "Обединените патриоти" похвали Караянчева, че запазила самообладание в създалата се ситуация. 

Малко по-късно социалистите обвиниха депутати от управляващото мнозинство, че слушат музика в пленарната зала. Те призоваха Караянчева да се намеси, а тя отговори, че не чува музика. 

Заседанието приключи малко преди полунощ, на 11-ия час дебати, след като депутатите гласуваха приходната и разходната част от Фонд "Пенсии" за 2019 г. Окончателното приемане на законопроекта ще стане на утре.

Днешното заседание на парламента е извънредно. Депутатите вече приеха окончателно бюджета на НЗОК за догодина. Предстои те да се заемат с държавния бюджет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews