МВР тушира недоволството на полицаи с по-високи парични награди

OFFNews 29 март 2016 в 16:34 4154 6

МВР тушира недоволството на полицаи с по-високи парични награди

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на вътрешните работи ще може да връчва два пъти по-големи парични награди на служители в МВР от сега предвидените. Това предвиждат промени в наредбата в наредбата за условията и реда за награждаване на служителите на МВР. В нея се създава нов текст, по който за "проявен героизъм, за постигнати високи резултати в служебната дейност с широк обществен отзвук или с изключителна значимост за обществото", министърът на вътрешните работи ще може да дава индивидуална парична или предметна награда до 1200 лв. На същото основание ще може да бъде връчвана и колективна награда до 2400 лв. 

В сега действащата наредба индивидуалните награди са до 600 лв., а колективните - до 1200 лв. 

Сега действащата наредба също предвижда награда за героизъм, себеотрицание, смелост и висок професионализъм, която е "Почетен знак" на МВР. Такъв знак се дава и за проявен висок професионализъм при изпълнението на служебни задачи с изключително значение в борбата срещу престъпността, опазването на обществения ред и сигурността, както и опазването на живота и здравето на гражданите, на имущество, исторически и културни ценности от пожари и престъпни посегателства.

Промените в наредбата идват на фона на недоволството на синдикати и служители във връзка с готвените промени в Закона за МВР. Полицаи излязоха на протест в няколко градове в страната, тъй като са несъгласни с най-вече с орязването на годишния отпуск от 30 на 25 дни. МВР обосновава промяната със спестяването на около 14 млн. лв. Друга промяна е отпадането на заплатите, които служителите взимат при пенсиониране от 20 на 12. Това правило обаче ще важи само за новопостъпили служители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови