Бъчварова обеща повече полицаи и 65 млн. лв икономии в МВР

Цветанов не хареса всички идеи на министърката за реформа в МВР

Юлиан Христов 15 март 2016 в 16:08 4815 9

Снимка БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова представи идеите за реформа в МВР пред депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и синдикати.  

Оптимистичните очаквания от резултатите в промените на закона за МВР по улиците да има повече полицаи и спестяване на разходи за близо 65 млн. лв годишно.

Икономиите ще дойдат основно от намаляването на дните годишен отпуск от 30 на 25 (около 14 млн. лв.) и намаляването на изплащаните при напускане заплати от 20 на 12 за новопостъпилите служители на МВР (около 30 млн. лв.). Още около 11.6 млн. лв. трябва да бъдат спестени от преназначаването на служители по Закона за държавния служител и 3 млн. лв. от закриването на авторемонтна база. Разчетите на МВР показват, че от спестени разходи за отпуски може да бъдат икономисани близо 14 млн. лв., което пък от своя страна ще позволи назначаването на допълнително 660 полицаи.

С промените се цели и отпадане на някои неспецифични дейности в МВР, като например охраната на институции. В тази дейност са ангажирани служители, които биха били полезни на терен. Намеренията на МВР са също така да отпадне практиката униформени полицаи да осъществяват контрол в пропускателния режим в учрежденията. За тази дейност ще бъдат наети хора по трудови правоотношения. 

С освобождаване на тези дейности се очаква допълнително около 1160 униформени да излязат на улицата.

Едни от най-яростните критици на промените се оказа шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов. Той се присъедини към мнението на Явор Хайтов от Български демократичен център, според когото подобни реформи не били заложени в управленската програма на правителството. 

"Ще гласувам за този законопроект, ако получа ясна и категорична увереност, че това наистина ще доведе до по-добро материално-техническо обезпечаване на служителите в МВР", каза Хайтов. Той припомни, че преди година при подобно събиране в "лъскавия хотел "Радисън" са представени законопроектите на ГЕРБ за службите и МВР. "Аз останах с впечатлението, че реформата е приключила. В момента излизаме извън политическата рамка, с която вие се явихте на изборите и спечелихте обществено доверие и за вас гласуваха 1 081 650 човека. Никъде в предизборната програма на ГЕРБ не е казано, че дори и един служител на МВР ще става служител в държавно предприятие", каза Хайтов. Той обясни, че "такива неща" не са споменати и в управленската програма на правителството. 

Цветанов каза, че подкрепя мнението на Хайтов. "В предизборната програма няма упоменати такива текстове. И да си призная честно, аз в момента се запознах с цялата презентация", каза шефът на вътрешната комисия. Той се присъедини и към критиките на синдикатите, които преди това възроптаха срещу философията на промените и това, че те се правят заради икономии. "Това винаги ще бъде в ущърб на общите политики, които трябва да се направят, както за превантивна дейност, така също и за ефективна борба в битовата и организираната престъпност", каза той. Според него в реформата отсъстват критерии за разследващите полицаи.

Той изрази резерви и по отношение на орязване на социалните придобивки. "Аз смятам, че социалния пакет трябва много внимателно да се върви към него, защото системата на МВР е консервативна", каза той. Въпреки критиките си, той заяви, че това не е спъване на намеренията на Бъчварова. "Нека да разглеждаме политическото ръководство и всички, които ще участваме в този процес, като едни реални партньори", каза той.

От синдикатите в МВР контрираха, че с подобни мерки се прави опит самите служители да финансират системата. Председателят на Синдикалния алианс „Сигурност“ в МВР Галентин Грозев заяви, че представените промени поставят в центъра финансите, което е грешна политика. "Ние не сме търговска фирма, по тази причина финансовата целесъобразност винаги е била на второ място. Наистина е важно да се харчат парите разумно и да не се разпиляват, но по-важно е да се осигури сигурността на хората. Когато в основата се поставят финансите, а не постигането на резултата, винаги ще има лоши резултати и финансите ще се разпределят напразно", смята синдикалистът.

Той каза, че заплатата на един полицай и пожарникар достига максимум 1100 лв., а с намаляването на придобивки като дните за отпуск и заплатите при пенсиониране, професията става неатрактивна. Румяна Бъчварова обаче контрира, че не това прави професията атрактивна, а материалната база и условията. "Аз не мога да си представя, че мотивацията на един служител може да бъде сумата, която ще получи, когато напусне системата. Мотивацията трябва да бъде поддържана и стимулирана, докато служителите работят в системата. И за това имам предложения", обясни министърката. Тя даде пример с наплив от кандидати на някои места. Така например за 120 обявени свободни места в СДВР са се явили 900 кандидати, а в Монтана за 5 бройки са се борили 30 души.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов смята, че с промените в Закона за МВР реформата на приключва. „Остава един сериозен набор от въпроси в какъв ред, по какъв начин и с какви законови актове ще продължи да се развива тази реформа. Със съжаление трябва да кажа, че в момента става нещо, което според нас не е редно – започват се нормативни промени без да има цялостна стратегия, разработена в детайли. Не твърдя, че ръководството на МВР я няма, твърдя, че ние не сме запознати с нея“, каза той. 

Попов определи като недомислица идеята за границата да бъдат назначавани по трудово правоотношение хора. Мотивите на синдикалиста са в това, че тези хора трябва да имат определена подготовка за наблюдение на границата.

По думите му работещите на терен полицаи ще трябва да плащат за „кадровата дупка“, която съществува в МВР. „През последните 10 години числеността на МВР намалява. Намалява обаче най-вече числеността на щатове, предвиждащи работа на терен“, каза той и посочи, че през януари миналата година са съкратени 2500 свободни щата на работещи на терен, вместо от администрацията. За намаляването на обезщетенията той смята, че няма гаранция, че това няма да се промени след година и няма да обхване всички служители. 

Критики към промените в Закона за МВР направи и депутатът от Реформаторския блок и бивш председател на вътрешната комисия Атанас Атанасов. Според него извеждането на пожарната в агенция не е решение. "По същата логика защо не извадите и гранична полиция в отделна агенция", контрира синият депутат. Според него решението трябва да бъде или изцяло извеждане на пожарната от МВР или оставането на службата като дирекция към вътрешното ведомство. Той критикува и предвидената възможност министърът да прехвърля свои правомощия на подчинените си. Според него това е в разрез с кадровото израстване и конкурсното начало. Третата му критика е, че МВР е системно недофинансирано и "дребни икономии" няма да решат проблема. "Реформата не може да се съсредоточи в това откъде да се спестят едни пари", коментира той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!