МВР ще бори тероризма като отнема колекционерски оръжия без сертификат

OFFNews 20 юни 2016 в 14:40 13749 3

Държавата ще бори тероризма като конфискува антични оръжия без сертификат

Антични или колекционерски оръжия ще бъдат конфискувани, ако не притежават специален сертификат за деактивация. Това предвиждат нови промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, които бяха публикувани за обществено обсъждане.

Промените са във връзка с европейски регламент, въведен след атаките в Париж от 13 ноември 2015 г. Той предвижда специален режим за дезактивиране на оръжия, излезли от употреба и той е задължителен за прилагане от 8 април 2016 г. Сертификатът ще гарантира, че съответното оръжие не е годно за използване и ще дава гаранция, че те или техни отделни части не могат да се използват повторно. Това ще улесни безпроблемното им пренасяне през граница. 

У нас сертификатът ще се издава от Главна дирекция "Национална полиция" или от районното управление по местонахождение на оръжието. Той ще се издава след подаване на заявление от собственика на оръжието. Освен това оръжието ще има обща уникална маркировка.

Предлага се сертификатът за деактивиране да се издава в двуседмичен срок от датата на подаване на заявление. Сертификатът за деактивиране е по образец съгласно Регламента, отпечатан на български и английски език върху защитена бланка по утвърден от министъра на вътрешните работи графичен проект. Сертификатът трябва да бъде пазен от собствениците на оръжие, като при продажбата на деактивираното оръжие трябва да се предава на новия собственик.

Ако собственикът на оръжието го носи със себе се без необходимите сертификат и маркировка, ще бъде наказан с  глоба от 500 лв. и/или с имуществена санкция в размер 2000 лв. При повторно нарушение санкцията може да стигне до 4000 лв. Ако самото деакитвирано оръжие не изискванията в регламента, то ще бъде конфискувано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12222

1

joro4joro

20.06 2016 в 15:16

АХАХАХАХАХАХА