МВР може да следи чрез телефоните и след края на извънредното положение

Престъпленията намалели по време на карантината

OFFNews Последна промяна на 20 май 2020 в 17:39 5704 3

Снимка Правителствена информационна служба

Младен Маринов

МВР може да следи локацията чрез мобилните телефони и след извънредното положение на основание “наблюдение и контрол на карантинна мярка заради заразна болест”.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов пред парламентарната комисия по вътрешните работи. На въпрос от БСП дали след падането на извънредното положение МВР още може да следи законно хора на основание ограничаване на разпространението на COVID-19, отговорът на Маринов беше положителен.

"Има промяна във връзка с наложените карантини. Промяната е в Закона за електронните съобщения - при отказ на дадено лице да бъде карантинирано или когато е карантинирано, но има данни, че нарушава карантината, имаме право да искаме местонахождение на мобилното устройство. Това касае само локализацията", обясни Маринов и подчерта, че това става, без да има достъп до личната комуникация на даден човек.

Практиката на МВР е едновременно с това да се уведомява и районният съд, каза Младенов и добави, че тази мярка по-скоро вече не се прилага, защото полицаите физически контролират изпълнението на задължителната карантина, след като се е освободил ресурс от вече отпадналите КПП-тата. Вътрешният министър обаче не знаеше колко на брой са такива случаи.

В закона е предвидено даните за местоположението да се дават веднага след молбата на полицията, като изискването е до 24 часа да бъде уведомен компетентният съд и да се процедира според решението му. Търси се "един вид предварително изпълнение", поясни Маринов, защото ставало въпрос за опасност от зараза.

Няма никаква опасност за свободата на гражданите, защото има съдебен контрол, увери министърът.

Броят на карантинираните е около 20 000 души.

Престъпленията намалели по време на карантината

В периода януари – април с 16.4% по-малко са престъпни деяния в сравнение за същия период на миналата година.

С 0.6 пункта е увеличението на разкриваемостта, докладва Младен Маринов.

Той увери, че основните групи с "ало" измамниците са в ареста.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, който беше вътрешен министър, заръча: "Похвалете се, тези данни да се виждат на сайта. Аз вярвам в статистиката на МВР, защото знам, че там работят много подготвени хора!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

20.05 2020 в 20:03

Да припомним Цвъцко Цецерона и д-р Филипов от неговото цвъцковото време:
"Та за Цецо ставаше дума. Оня ден го слушам да разправя, как много се преувеличавал проблемът с подслушването. Статистиката показвала, че били подслушвани 7800 души, 0.1% от населението. “Имаше, вика, много говорене, че хиляди са хората, които се подслушват…”
Говорене?! Може би специално за него да го кажем словом: седем хиляди и осемстотин. И това е само връхчето на айсберга. Като си направих сметка, през изминалия месец съм говорил с 63 души. Значи, ако аз съм закачен, покрай мен слушат още 63-ма. При такава «норма на печалба» се оказва, че са слушани къде половин милион българи."
Сега се говори за 20 000 "карантинирани". Да питаме ли колко от тях не знаят, че са "карантинирани"... Да кажем, че и не са разговорливи като доктора... Наполовина да са контактите им за месец..
Нормата на пИчалба за Мето МВР и СИЕ с нещо да е променена?

-4284

2

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

20.05 2020 в 18:25

Абе МЪРШО ченгесарска.
Ще си оставя телефона в нас и ще пренасоча разговорите към друг номер и ще ме фанете за УЯ.

3109

1

Azarael

20.05 2020 в 17:39

Кръвопролитни гладни народни бунтове и въвеждането на Военно положение в страната, Безмилостен Народен съд и възстановяването на трудово-поправителните лагери в Белене, Ножарево и Куциян !
Това е ЕДИНСТВЕНАТА Рецепта . . .
 
X

Парламентът на живо