МВР крие кои са хулиганите на пътя в държавната администрация

Юлиан Христов 16 август 2015 в 06:43 7185 11

МВР крие кои са хулиганите на пътя в държавната администрация

Само ден преди премиерът Бойко Борисов да обясни на родителите как да възпитават децата си, за да не участват в незаконни гонки, МВР отказа да оповести информация за броя на нарушенията, извършени от шофьори в държавната администрация и службите.

На същото питане преди година МВР отговори на питане на OFFNews с подробна справка от три страници. Тогава от нея стана ясно, че първенци по нарушения с превишена скорост са именно МВР, а като цяло за 2013 година държавната администрация е отнесла 216 санкции.

Година по-късно министерството на Румяна Бъчварова отказва да даде отговори с аргумента, че не разполага с търсената информация, "тъй като по данни на ГДНП-МВР, в информационните фондове на МВР не се поддържа информация, даваща възможност нарушителите по ЗДвП (Закона за движение по пътищата, бел. ред.) да се подразделят по критерий месторабота".

Отказът отваря поне два въпроса:

- Ако ведомството сега не поддържа подобен масив от информация, тогава откъде се е сдобило с тази от 2013 г. и става ли тук дума за нерегламентирано събиране на информация? И ако е така - взети ли са мерки?

- Ако пък такава информация наистина се пази, означава ли, че тя не е "лицеприятна", не обслужва имиджа на администрацията и е по-добре да бъде скрита?

Два поредни дни не успяхме да открием никой от Правната дирекция на МВР, въпреки обещанията и от страна на пресцентъра, че случаят ще бъде отправен към компетентните служители. До края на работния ден в петък отговор не постъпи и въпросите остават актуални.

Според данните за 2013 година се оказва, че всъщност МВР е първенец по нарушения на пътя с 27 санкции, които ведомството е наложило на свои служители. По-големият брой нарушения на джигитите в МВР вероятно се дължи на факта, че в тази статистика влизат и Областните дирекции, пожарната и Главна дирекция „Национална полиция“. 

В справката фигурират общо 80 администрации, сред които са и ДАНС, и прокуратура, и министерствата, и Министерски съвет, та дори и регионалните дирекции по горите, горските стопанства, общините и др.

"Подвластник" на вътрешното министерство в класацията на "летящата администрация" е Националната служба за охрана (НСО). Нейни шофьори са заловени в нарушение 23 пъти. През 2013 г. пък, по данни на самата служба, нейни автомобили са участвали в общо 27 катастрофи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!