МС прие методика за уж спрения "Южен поток"

OFFNews 26 август 2015 в 14:03 1992 2

България продължава да изпълнява своите задължения по изграждането на проекта "Южен поток", защото "не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода".

На днешното си заседание правителството прие методика за оценяване размера на обезщетението от правото на ползване на част от морски плаж и оценка на правото на строеж върху морското дъно по изграждането на морски газопровод „Южен поток”.

Припомняме, че президентът на Русия Владимир Путин обяви, че спира проекта "Южен поток" още през декември 2014 г. Оттогава той говори за газапровода в минало време.

"Към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода „Южен поток”. В този смисъл българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения съгласно българското законодателство. На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения – да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж. Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България", обясняват от пресцентъра на Министерски съвет.

Оттам обясняват, че със заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова от 01.07.2014 г. е одобрен Подробен устройствен план – парцеларен план за обект „Морски газопровод „Южен поток - Български сектор” за част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата, представляващ морски плаж „Паша дере 1”, част от крайбрежната плажна ивица и за морската част на линейната инфраструктура, включваща трасето на газопровода в териториалните води на България до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море.

Заповедта е влязла в сила през месец октомври 2014 г. Преди одобряване на инвестиционните проекти и издаване на съответните разрешения за строеж е необходимо да бъдат уредени вещноправните отношения между държавата, от една страна, и дружеството, което ще изгражда обекта, от друга страна.

Въз основа на одобреното задание е проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвяне на методиката. В нея са представени различни методи и подходи с оглед осигуряване на всеобхватност и прогнозируемост на евентуалните преки разходи и пропуснати ползи по време на строителството и експоатацията на обекта. По този начин ще бъде постигната оптимална защита на държавния интерес, включително в контекста на дългосрочните политики, провеждани от българската държава.

Следващите стъпки в изпълнение на задълженията на България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!