Москва разчита на София за обектите на руската държавна собственост у нас

Екатерина Захариева радостна от възобновения диалог с Русия, но програма за сътрудничество не е подписана

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2019 в 18:22 1311 0

Сергей Лавров

Снимка Iz.ru

Москва разчита на съдействието на София за решаването на въпросите за руската държавна собственост в България, заяви външният министър Сергей Лавров след преговорите с гостуващата си колега Екатерина Захариева.

„Предадох на колегата документи за държавната регистрация за правото на безсрочно ползване на терена на българското посолство в Русия. Разчитаме на равностойно съдействие на партньорите при решаването на съответните въпроси, свързани с обектите на руската държавна собственост в България“, посочи Лавров, цитиран от РИА Новости.

Той отбеляза, че диалогът между двете страни се развива успешно и напоследък е придобил устойчивост и динамика. „Струва ни се, че това отразява интересите на народите на нашите страни. Отношенията ни се опират на дълбоки исторически и културни традиции. Миналата година ние отбелязахме 140 години от освобождението на България в резултат на руско-турската война от 1877-1878 г., а през тази година – 140 г. от установяването на дипломатическите ни отношения“, каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Захариева посочи, че е радостна от активизирането на диалога между София и Москва. „През последната година у нас имаше редица визити на високо равнище и аз се радвам, че се възобновява и моят диалог с вас“, допълни тя.

Под заглавие „България съжалява, че програмата за сътрудничество с Русия не е подписана“ ТАСС пише, че българският външен министър е изразила надежда документът да бъде готов за подписване през 2020 г.

„Аз наистина съжалявам, че ние не успяхме да подпишем програмата за сътрудничество в сферата на образованието и културата. Ние се надяваме, че това споразумение ще бъде подписано през следващата година“, казва Захариева по време на съвместната пресконференция след преговорите с руския си колега.

По-рано в интервю за ТАСС тя е заявила, че София и Москва се готвят да подпишат 5-годишна програма за сътрудничество в сферата на културата и образованието. Захариева е припомнила, че последната подобна програма е обхващала периода 2012-2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови