Митов предупреди турския посланик да не се меси в политиката у нас

OFFNews 06 януари 2016 в 13:10 6037 3

Даниел Митов

Двустранните отношения между България и Турция не могат да зависят от политическата криза в една или друга българска партия, или от действията на един или друг български или турски политик.

Това заяви пред bTV министърът на външните работи Даниел Митов във връзка със случващото се в ДПС и отстраняването на Лютви Местан.

Митов коментира и действията на турския посланик у нас: "Не влизат в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на един посланик, който си позволява поведение, което общественото мнение в България възприема като намеса във вътрешните ни работи. Затова съм го призовал по съответния начин да направи необходимото, за да преодолее това възприятие"

Министърът подчерта, че трябва да си пазим отношенията с Турция, които според него са прекалено важни, за да зависят от съдбата или действията на даден политик.

Митов разкритикува Местан за това, че се е обърнал за закрила към турското посолство. Той не може да си обясни защо български политик търси закрила в чуждо посолство и каза, че не е наясно дали съществува заплаха за сигурността на бившия лидер на ДПС.

Българската дипломация направи всичко възможно, така че българо-турските отношения да не бъдат повлияни негативно от развоя на събитията в една българска политическа партия, подчерта още министърът.

Той беше категоричен, че е недопустимо дадена партия да се превръща в посредник между две правителства и подчерта, че Лютви Местан не е изпълнявал тази роля, защото премиерите общуват директно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!