Ахмет Давутоглу поискал от Борисов да подкрепи Местан в скандала в ДПС

OFFNews 26 декември 2015 в 17:52 14929 38

Снимка МС

Борисов и Давутоглу.

Запознати лица от Министерския съвет са съобщили пред БНТ, че на 23 декември премиерът на Турция Ахмет Давутоглу е използвал "силен дипломатически натиск" и е накарал Бойко Борисов да разговаря с него по телефона.

В разговора Давутоглу е поискал от лидера на ГЕРБ да се намеси във вътрешнополитическия скандал в ДПС и то на страната на Лютви Местан.

Премиерът ни обаче е бил категоричен, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия.

Като допълнение Борисов е изтъкнал, че южната ни съседка не е помислила нито миг за държавата ни и нейните интереси, когато е водела преговори с Москва за "Турски поток". Той дори е споделил, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара.

Не е забравена и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене". Така Борисов е казал, че в скандала между Местан и Доган избира - България.

В следствие на конфликта в ДПС Лютви Местан бе премахнат от председателството на партията и напусна парламентарната група в парламента заедно с колегите си Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Поводът беше декларацията на Местан, подкрепяща свалянето на руския самолет в Сирия от турски изтребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!