Министър Митов се срещна с руския зам. външен министър

OFFNews 01 декември 2014 в 16:17 2277 0

министър Митов

Външният министър Даниел Митов се срещна със заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Алексей Мешков. Двамата разговаряха днес в сградата на министерството на външните работи в София.

Мешков е на посещение в България по повод отбелязването на 100-годишнината от освещаването на руската църква „Св. Николай Чудотворец”.

"Има много неща, за които България и Русия трябва да говорят – както в двустранните отношения, така и в общия контекст на случващото се в Европа и в света", заяви министър Даниел Митов на срещата.

Според Митов различните интерпретации на фактите водят до създаването на митологии, които водят до провеждането на пропаганда.

"Най-опасното нещо е някой да започне да вярва в собствената си пропаганда. В 21 век е редно подобни въпроси да се решават чрез разговори и на базата на международни правила и механизми, които всички сме приели", каза още българският министър.

По време на срещата Митов изрази сериозното притеснение на българската страна относно развитието на кризата в Украйна. Според българския външен министър главното условие за нормализиране на обстановката е незабавно спиране на всякакви военни действия на украинска територия.

"Със съвместните усилия на всички трябва да бъде подобрена и хуманитарната ситуация. ОССЕ трябва да влезе в дадения й мандат по наблюдение на границата и по наблюдение на изпълнението на Минските договорености", заяви Даниел Митов.

Мешков пък посочи, че Русия полага максимални усилия за мирно решение на ситуацията в Украйна. 

Сред темите на днешния разговор бе сигурността на газовите доставки за Европа, включително и България.

"Надявам се, че ако постигнатото споразумение с посредничеството на ЕК се изпълнява, няма да има проблеми с доставките, включително и от техническо естество", заяви Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки