Министър Георгиева от Демир баба теке: Ще работя вашите деца да учат майчин език

Владимир Йончев Последна промяна на 27 май 2013 в 22:24 27997 86

Проф. Мариана Георгиева държи реч на митинг на ДПС на Демир баба теке
Проф. Мариана Георгиева държи реч на митинг на ДПС на Демир баба теке

Обещание да направи всичко възможно, за да се учи майчиният език в училище, дава пред електората на ДПС номинираната за министър на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева.

Тя държи речта си на свещеното за мюсюлманите място Демир баба теке на 3 май 2013 г. в качеството си на кандидат за депутат от листата на ДПС в Ловеч.

Ето и цялата й реч: 

Дойдох тук на това свято място, за да кажа пред вас, че се гордея затова, че ДПС ме удостои с доверието си да бъда кандидат за народен представител от гражданската квота.

Аз съм професор от Института за български език в Българската академия на науките, но повярвах силно в политиката на ДПС, защото ДПС е учител по демокрация за всички политически сили в съвременна България. Повярвах в политиката на ДПС, защото в тази политика на едно от първите места е приоритет "образование".

Аз като професор по езика искам да кажа, че ще работя за политиката на Движението за права и свободи, така че вашите деца, когато ходят на училище в чантата си заедно с учебника по български език да носят и учебника по майчин език. В училището те трябва да учат и майчиния си език, защото това е езикът,  с  който се раждаме всички по волята на Създателя. Това е езикът на душите и сърцата. И когато душите и сърцата молят за любов от Създателя, те трябва да се молят на майчиния си език. Този език трябва да се учи в училище, за да се преизпълнят душите на всички ни с любов, за да живеем в мир, за да се обичаме, за да докажем, че България е европейска държава, за да докажем, че ДПС е партийния сертификат на европейското членство на България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2013 в 15:52

Първият проблем е да се напълнят училищата, а после-какво да се учи по учебна програма. (Друг е въпроса, колко се спазват учебните програми!). на 15.септември учителите не могат да съберат ученици в класните стаи, защото берат орехи, след месец-кестени и т.н. зимата се понапълват малко, за да стоят на топличко децата и защото имат безплатна закуска, напролет - пак тръгват по полето... а какъв език си говорят - може би не е определен в науката още:)

04.06 2013 в 15:47

"...но коя държава е допуснала официално Българския език да се учи в държавните училища."...
В Сърбия - Гимназията "Св.Св.Кирил и Методий" в Димитровград - там болшинството ученици са с български произход и учат всички предмети на български език в обикновено държавно училище. Проверете, училището си има сайт, звъннете на директорката и ще говорите с нея на български език. Същото е и с българите в Молдова, Украина и т.н., но с по-малко часове български ез. седмично. От 19 години в българското училище има възможност да се учи турски език (арменски, изврит и др.) като ЗИП по желание и не знам защо сега се правят подобни изявления... погледнете учебните програми в сайта на МОН.

02.06 2013 в 19:02

Ами прекрасно, тез 10% защо не си се преселят в някоя друга държавица със съмнителна икономика и не си вземат кирливото турско правителство? Да не започваме тези от нас, на които не ни харесва мисълта децата ни да учат турски, да правим Фейсбук групи и да се събираме на такива протести, че 10-те% да станат 3% за отрицателно време. Да, който иска да си учи турски/цигански/индиански, обаче това да си става индивидуално и родителите да си плащат на някоя скромна дама да преподава. А не българчетата да за ЗАДЪЛЖЕНИ да го учат този език! Хайде и ти мисли малко, че заради такива като тебе ставаме земя, на която живеят всички, дето никой не ги ще...

02.06 2013 в 15:12

Има и майчин арменски.

02.06 2013 в 15:11

Молдова. Там се учи български. Ами английския и немския също ли да забраним? Който иска да учи английски да си го учи вкъщи? От една страна с много млади хора говорещи чужди езици да се превърнем в консервативна нация отказваща да говори на друг език освен на български?

31.05 2013 в 20:25

Навсякъде по света имаш право да изучаваш майчиния си език, но къде? В частни неделни училища. Нито една европейска държава не плаща на индийците (които в Англия са много), нито на турците в Германия, нито на китайците да изучават езика си с държавни пари. Ако искат - няма проблем, наемайте сгради, читалища, плащайте на учители - правете това, което искате да правите.
В Англия няма новини на хинду.
От къде на къде "скъпото" ни министерство и тази "прекрасно говореща интелигентна" "българка" ще харчат от парите за образованието, които и без това не стигат за нищо за да плащата на тая турска пасмина, която се качи на власт, благодарение на продажнилка Волен и серГЕЙ.
Намам думи хора.
Това правителство трябва да се свали веднага - иначе тежко и и горко на България и на децата ни.
Ще станем турска територия много скоро...

31.05 2013 в 20:09

Доколкото знам на такива като въпросната госпожа в Османската империя са ги наричали "Дьонме"!

31.05 2013 в 15:05

Има, има, дори и арменци има, само че с турски имена.

31.05 2013 в 15:03

Много повече са. Техния език е класически индоевропейски език. Те също са преселвани в България по същата имперска политика, както нашите комити са били заточвани в Диарбекир.

31.05 2013 в 14:58

В България няма турци, а само потомци на някогашните читаци, турския език не им е майчин, понеже те никога не са го говорили, те говорят смес от стар, османски турски с преиначени български и персийски думи.
Читаците са сбор от различни народи, българи, албанци, кюрди, персийци, самите турци са наричали така знаещите турски, но със смесен, неясен и нетурски произход.
Помаците пък са си чисти българи, за тях турския език не може да бъде майчин.
Думата "помак" означава човек "помъчен" -т.е. насила принуден, да приеме исляма.
Който не вярва - нека да отиде в някоя преводаческа агенция, да види наяве: как българи, специалисти по тюркология, превеждат документи от/на турски на български граждани от "турски произход" :)