Quantcast

Министър Ананиев: Проблемите в здравеопазването не ме касаят лично, те са генерирани над 20 години

Вилдан Байрямова Последна промяна на 27 юни 2019 в 18:56 2760 0

Кирил Ананиев

Снимка Вилдан Байрямова

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че проблемите в здравеопазването и по-конкретно този с протестите на медицинските сестри не се отнасят персонално до него, а са генерирани повече от 20 години.

Това каза той в отговор на въпрос по време на посещението си в Кърджали днес. През следващата седмица здравният министър Ананиев ще засили работата по осигуряването на средствата за онкоболните деца. В понеделник той ще се срещне с шефовете на НЗОК, за да „набележим стъпките, които трябва да извървим и нещата, които трябва да променим“. А на срещата с майките, също през следващата седмица, ще предложи конкретни решения.

Той коментира, че проблемът с малката Мими дошъл заради факта, че лекарството било свършило, а производителят не осигурил нови количества на дистрибутора, което вече имал възможност да обясни. „Като че ли сега, когато започнахме да решаваме проблем по проблем в здравното министерство, решиха, че за 3 или за 6 месеца трябва да решим всичките въпроси наведнъж. Правим всичко възможно, приел съм го като една от приоритетните политики да предприемаме политики, както по линията на НЗОК, така и по линията на министерството на здравеопазването – така да бъде направено финансирането, че с всеки изминал финансов период приходите в здравните заведения да нарастват и оттам да има възможност приходите на персонала да нарастват, и процентно да се вдигат заплатите“, заяви министър Ананиев.

Казусът с медицинските сестри, работещи в детските градини и другите публични заведения извън системата на здравеопазването, щял да бъде решен при обсъжданията на бюджета за следващата година. Сутринта в парламента пък въпросът за окрупняването и преструктурирането на болниците бил „интерпретиран по най-некоректния начин“.

„Не съм говорил за закриване на болници, ставаше въпрос, че в момента имаме два много големи проблема с демографската криза, особено в Северозападна България, където населението намалява страшно много и те не могат да постигнат много дейности, с които да осигурят своето финансиране. От друга страна имаме проблем с медицинския персонал“, посочи министърът.

Вече с екипа си бил стигнал до извода, че не трябва да се гледа област по област медицинските структури и дейности, а фокусът да е на регионално равнище. Според него е необходимо да се направи преценка – кои отделения във всяка една от болниците във Видин, Враца и Монтана са силни, дават високо качество на лечението и от които гражданите имат нужда. Защото „гражданина в Монтана не го интересува дали ще го лекуват във Враца или Видин, него го интересува къде ще получи най-добрата медицинска помощ“. Когато министерството идентифицира добрите отделения в трите болници, тогава пациентите щели да избират най-добрата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !