Милка Христова: В бюджета на Столична община за 2018 г. приоритетите се заявяват, но не се доказват

OFFNews 18 декември 2017 в 21:17 4671 0

В бюджета на Столична община за 2018 г. приоритетите се заявяват, но не се доказват. Липсва посоката на развитие на града. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова по време на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“.

„Бюджетите на СО се различават само по леката корекция в цифрите нагоре“, посочи тя.

„Не за първа година твърдим, че средствата не се разпределят равномерно между различните жилищни комплекси. Приоритизиран е центърът, особено в навечерието на европредседателството“, обясни Милка Христова.

Според нея е необходимо да бъдат отделени повече средства и за социални дейности.

„Смятам, че 900 места за социален патронаж са крайно недостатъчни за нашия милионен град“, коментира тя.

„Искрено се надявам подходът, заявен в началото на годината, СОС да не бъде слушател и получател на крайни данни от администрацията, а да бъде активен участник в разработването на политиките, най-после да се състои“, заяви Милка Христова.

Според нея в проектобюджета на Столична община за 2018 година липсва анализ и представяне на политики. Липсва убеждаването в това, че зад финансовите разчети стои възможността за трайни решения.

„В презентацията за Сектор „Транспорт“ бяха представени редица обекти, по които е работено през 2017 г. и такива, по които ще се работи през 2018 г. Липсваше защо тези обекти са избрани, какви са вижданията за развитието на различните видове транспорт“, обясни тя. „Например трамвайният транспорт, който е най-екологичен, и би следвало наред с метрото да бъде гръбнак на градския транспорт, предвид проблема с честотата на атмосферния въздух“, уточни Христова.

„Представянето на обекти, които не са свързани аналитично, не ни дават възможност да видим посоката, в която се развива града“, каза заместник-председателят на СОС.

„Запознах се с разчетите в бюджета от медиите. Стана ясно, че на 12 януари ще получим разгърнатия вариант, а на 24 януари от нас се очаква да го гласуваме. Така политика не се прави“, категорична е Милка Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови