Миков: АБВ участва в дясно управление, няма как да се коалираме с тях

На извънреден пленум БСП ще обсъди мерки за укрепване на партията

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2015 в 10:25 1426 7

Михаил Миков

Министър Калфин прокарва социална политика на едно дясно правителство. Поражението, които АБВ нанесе на изборите и участието в дясното управление, трудно могат да бъдат преглътнати от редовия социалист.

Това обяви пред Нова телевизия лидерът на БСП Михаил Миков.

Преди седмица лидерът на АБВ Георги Първанов предложи на БСП да участват с общи листи на местните избори през есента.

"И аз твърдя, че няма лошо да сътрудничим с АВБ, но трябва да се каже, че искат да участва с леви политики и леви критерии. Дайте да се съберем, да вземем властта в общините, не приемам този подход на АБВ. Но ще търсим общи позиции по лявата политика", уточни Миков.

"Бихме подкрепили с гласуване всеки вот на недоверие срещу това правителство, защото то е вредно за България. Исканият от ДПС не бе насочен към политиката в областта на здравеопазването, а целеше да предизвика една дискусия около езика на омразата.

Ние бихме участвали в такава дискусия, защото това е сериозен проблем, вотът на недоверие обаче не е формата, чрез която трябва да се реализира един такъв разговор в Народното събрание", коментира още лидерът на социалистите.

В началото на миналата седмица ДПС обяви, че ще инициира подписка за вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов, ако премиерът не поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Причината е, че Москов нарече ромите скотове, което според ДПС е ксенофобия.

Михаил Миков уточни, че не одобрява начина, по който говори министър Петър Москов, защото този тип говорене по-скоро разделя, отколкото да обединява обществото.

По повод предложението на лидера на АБВ Георги Първанов за общо участие на БСП и АБВ в листите за общински съветници на предстоящите местни избори, Миков обяви, че това предложение е неискрено.

"Такова предложение не трябва да се прави публично преди да има сондаж към този, към когото го отправяш. Честни сме пред избирателите, предлагаме леви решения, които са необходими на гражданите и дават друга перспектива за България. АБВ участва в дясна коалиция, която прокарва дясна политика”, обясни социалистът.

"Пораженията, които АБВ нанесе на лявото в България, трудно могат да бъдат преглътнати от редовия социалист, който последователно е защитавал социалистическите идеи”, допълни той

Националният съвет на БСП се събира днес на извънредно заседание, за да набележи мерки за политическото и организационно укрепване на партията. Темата за коалиционното партньорство за предстоящите местни избори също ще бъде част от дискусията.

Отделни социалисти като Ангел Найденов, Мая Манолова и Кирил Добрев се обявиха за предложеното от АБВ партньорство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2015 в 16:21

Микоооов,Миков, с който и да се коаУирате,ясно е и на сУепите вече че сте у Уево...

25.01 2015 в 12:50

То пък БСП щото мно-о-о-о-о-ого лява - само бизнес и инвеститори им бръмчат в главите, а ниско платени и безработни не им трябват на БСП. ловната дружинка АБВ не е заплаха, а конкурент на БСП кой е по-голям лакей на ЕС и олигархията. И БСП, и АБВ предадоха левите ... сега няма на кого да се сърдят.

25.01 2015 в 12:35

АБВ бидейки в дясната коалиция направи повече за левите идеи отколкото БСП направи, докато беше на власт.

Трябва да си патологично тъп или лицемерен за да симпатизираш на БСП. Те не са лява партия. Те са единствено олигарси. Не че АБВ са чисти, но поне защитават реална лява политика.

25.01 2015 в 11:49

really?? who cares???

25.01 2015 в 11:17

ама то ГЕРБ е ляво, а БСП е дясно бе, алооуууу.
Крайно време е да се разбере, че дали е ляво или дясно не зависи от това, което си лепнал на челото, а от водените политики.
Ниски данъци е дясно, високи е ляво.
Малко държава в икономиката е дясно, много, е ляво.
Стига сте лъгали простолюдието!

25.01 2015 в 11:11

В управлението не участват ДПС и АТАКА следователно се гласите пак да управлявате в тройка

25.01 2015 в 10:41

Интересно, как ли е произнесъл тази сложна думичка "коалираме"?!?:)))