Михаил Миков е новият председател на БСП

OFFNews 27 юли 2014 в 20:20 17423 36

Михаил Миков

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Михаил Миков

Председателят на парламента Михаил Миков е новият лидер на БСП. Той беше избран от 48-ия Конгрес на БСП след балотаж.

На балотажа социалистите трябваше да изберат между Миков и енергийния министър в оставка Драгомир Стойнев. Миков получи - 377 гласа, а Стойнев - 333. Гласували са 726 делегати, недействителните бюлетини са 16.

Стойнев беше посочен от лидера в оставка Сергей Станишев като предпочитан наследник. Според много социалисти това изигра лоша услуга на министъра.

След като до вчера се появиха рекорден брой кандидати за наследник на Сергей Станишев - 29, след закрито заседание на Конгреса днес останаха само 9 - Георги Кадиев, Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов.

След първото гласуване те се подредиха така:

Михаил Миков - 167 гласа

Драгомир Стойнев - 126 гласа

Корнелия Нинова - 119 гласа

Янаки Стоилов - 103 гласа

Мая Манолова - 83 гласа

Георги Гергов - 63 гласа

Красимир Янков - 46 гласа

Георги Кадиев - 29 гласа

Красимир Премянов - 7 гласа

Михаил Миков направи лаконичен коментар след първото гласуване: "Гласувах за промяна за българските граждани, борбата с бедността, за една по-справедлива и по-социална България. Затова гласувах. Не е важно за какво бъдеще на БСП, а е важно за какво бъдеще на България и българските граждани гласуваме".

Драгомир Стойнев пък се скри от медиите при първото гласуване, а при второто също като Миков беше лаконичен: "Делегатите не са си дали окончателно гласа. Нека да изчакаме, нека да видим крайния избор. Така или иначе, партията е единна. Всички сме зад бъдещия лидер, така че който и да изберат делегатите, важното е партията да работи именно за една социална държава – такава, каквато сме обещали”.

Искам да благодаря на всички тези членове, симпатизанти, които в тежките 25 години бяха заедно с БСП. Искам да благодаря на вас като членове на Конгреса затова, че вие отгорно изпълнихте вашия дълг, на всички кандидати, които участваха честно и мислеха преди всичко за партията. Това е състезание на за партията, а не за нас.

Заедно ще постигнем достоен резултат за 120 годишната партия. България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденции”, каза Миков, след като стана ясно, че той печели вота.

Сергей Станишев, който 13 години беше начело на Столетницата, се оттегли с емоционално едночасово изказване.

Снимка: Николай Варадинов/Булфото

Той даде заявка за втори мандат като лидер на ПЕС и призова другарите от БСП първи да го номинират за този пост. Той призна за допуснати грешки, поиска прошка и призова за нов начин на работа с коалиционните партньори.

Новият лидер на БСП Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в Кула, Видинско. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Старши асистент е по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски”. Миков е бил депутат в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. От 24 април 2008 г. до средата на 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. В 42-то Народно събрание, което има кратък живот, е председател на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!