Местан: Борисов опитва анти-ДПС вълна, самотата явно му тежи

OFFNews 15 март 2014 в 13:56 2439 5

С тезата си "Местан управлява страната" лидерът на опозицията Бойко Борисов прави опит да повтори номера от 2009 г., когато успя да отпуши една много мощна анти-ДПС вълна. Този опит няма да успее и затова го определям като жалък, защото няма как да се внуши на българското общество тезата за "Местанизация".

Това заяви в Русе председателят на ДПС Лютви Местан, който бе на среща с областния актив на партията, предаде БГНЕС. Изказването му бе направено по повод коментар на лидера на ГЕРБ, направен часове по-рано в ефира на bTV.

„Вие познавате политиката, която водим и ще кажа също така, че няма как да се защити такава теза при положение, че ДПС участва в кабинета с трима свои министри, от които единият е автентичен „депесар” – д-р Адемов, а другите двама министри са две дами, които са от гражданската ни квота и дори не са членове на ДПС”, посочи още Местан.

Областните управители от квотата на партията му пък били само петима. „С този реален властови ресурс, извън внушенията, извън мита за много власт на ДПС, няма как да се защити теза „ДПС и Местан управляват страната”, допълни политикът.

Лютви Местан коментира още, че намира промяна в поведението на лидера на ГЕРБ, която отчита като позитивна. Според него Борисов е доста по-внимателен в изказа си и изненадващо предпазлив.

„Изглежда самотата вече му тежи - той дълги години беше и е в тежка политическа изолация, има проблем с партньорството дори в дясното, където партньорството изглежда естествено. Но виждате, че и десните партии се притесняват да проявят дори евентуално възможност за коалиране с него”, каза наследникът на Доган.

Според него Борисов е разбрал, че един малко по-коректен, по-обран, по-предпазлив политически език е „екзистенц минимум” условие да се опита поне да създаде предпоставки за евентуално партньорство. Местан заяви още, че у Борисов няма възпитана коалиционна култура, тъй като партията му е управлявала самостоятелно и затова не може да разбере характера на днешното управление – „един експертно-политически кабинет, зад който стоят две политически сили, всяка със своите особености”.

Председателят на ДПС обяви още, че най-късно до 20 април ще бъде обявена листата за евродепутати на партията. До края на месеца или в първата седмица на април щели да бъдат внесени предложенията от областните организации, които ще бъдат обсъдени на заседание на централното ръководство в диалог с областните структури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!