Масово изчезват преференции. ЦИК: Това не е фатално

Ивайло Анев 10 октомври 2014 в 17:52 7787 5

Десетки граждани се оплакаха, че дадените от тях преференциални гласове не са зачетени в протоколите от изборните секции. Проверката на броя на преференциите стана възможна, след като сканирани копия от протоколите бяха публикувани на сайта на ЦИК.

В редакцията на OFFNews също постъпиха множество сигнали за преференциални избори, които не са отбелязани в протоколите.

Един от тях гласи за нерегистрирани преференции в секция номер 43 в столичния квартал Лозенец.

Според нашия читател подадените гласове от членовете на неговото семейство не са регистрирани и в протоколите не са отбелязани преференциални гласове за кандидата, за когото те са дали своя глас.

"Има го този проблем. Има оплаквания до комисията. Има случаи, когато Секционните избирателни комисии (СИК) не са отчели всички преференции в района. При анализа на несъответствието, който се прави след като приключи първото въвеждане на СИК на протоколите по места и второто въвеждане, което се прави след това тук, процедурата е, че ако има разлики в двете въвеждания, протоколите се разглеждат от членовете на комисията", заяви пред OFFNews говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"Има и сигнали на граждани, но те не са такъв относителен дял, че да повлияят на изборите. Размествания не би имало в резултата на тях, което не означава, че не трябва да вземем мерки, за да бъдат намалени следващия път. Има случаи, в които просто комисиите не са ги броили", допълни Томов. 

Според Томов проблемите идват от това, че не е предвиден строг контрол върху въвеждането на преференциите в протоколите.

ЦИК смята да предложи от бюлетините при следващ вот да отпаднат номерата на партиите. Целта е да не се получава объркване и пренареждане на листите заради съвпадение на номерата на партиите и на преференциалните кандидати.

В 7 района избирателите на ГЕРБ пратиха поставените по номер 9 напред в листите заради съвпадение с номера на партията в бюлетината.

Цветозар Томов смята, че трябва да се въведат и преброителни центрове. Те ще ликвидират практиките за контрол на вота и купуване на гласове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови